Pogledajte kako je novinar pokušao uhapsiti izraelskog ministra: Krivi ste za apartheid!

"GOSPODINE Lieberman, pođite sa mnom u najbližu policijsku postaju. Hapsi vas građanin. Optuženi ste za zločin apartheida", obratio se mrtav-hladan irski novinar izraelskom ministru Avigdoru Liebermanu, pokušavši ga uhapsiti tijekom službenog posjeta Vijeću Europe u Bruxellesu.

Riječ je o reporteru Davidu Croninu, autoru knjige " Europski savez s Izraelom - podrška u okupaciji", koji je performansom htio upozoriti na izraelsko tlačenje Palestinaca. Incident se dogodio kad je Lieberman ulazio na novinarsku konferenciju u zgradi Vijeća Europe, a da je Cronin uspio u naumu, svjedoči veliki broj svjetskih medija koji su o događaju izvijestili.

Kako piše izraelski Haaretz, Cronina su već nekoliko sekundi od pokušaja hapšenja zgrabili zaštitari i izbacili ga iz press sale, a on je za to vrijeme vikao "Oslobodite Palestinu" i "Apartheid je zločin".

Croninu ovo nije prvi pokušaj građanskog hapšenja visokih političkih dužnosnika: prošle godine vlastitim je rukama pokušao u zatvor strpati bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, kojega smatra odgovornim za britanski ratni angažman u Iraku.

Članovi izraelske delegacije u Bruxellesu bili su zgroženi incidentom. "Ovo je bilo totalno necivilizirano i neukusno. Izrael je, svejedno, kao i EU, veliki zagovornik slobode govora. Jedino je sramota što ljudi povremeno tu slobodu zlorabe", rekao je jedan od Liebermanovih suradnika.

Pročitajte više