Pogledajte vladinu odluku o ograničenju cijena benzina i dizela

Foto: Pixsell/Slavko Midzor/Vlada

VLADA Andreja Plenkovića je na današnjoj sjednici donijela odluku o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni benzina i dizela.

 


"Imamo posebnu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o naftnim derivatima. Vlada po tom zakonu ima mogućnost da uredbom uređuje maksimalnu cijenu goriva", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

"Uzimajući u obzir trenutak i nepredvidivost cijene goriva, s ciljem neometanog gospodarskog oporavka, na 30 dana stabiliziramo cijene benzina i dizela. Ograničit ćemo cijenu benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizela na 11 kuna", rekao je premijer.

Plenković: Vjerujem da će distributeri biti sposobni to izdržati

"Mislim da je ovo jako dobar i agilan pristup rješavanju ove situacije. Mislim da ćemo poslati poruku povjerenja našim gospodarstvenicima i sugrađanima, bilo da je riječ o gospodarskom ili privatnom korištenju vozila. Ovakva vrsta odluka daje nam vremena mjesec dana da dobro analiziramo što se događa i, sukladno tome, kao što smo kroz cijelu krizu, donesemo još jednu odluku na korist našeg gospodarstva i naših građana. Vjerujemo da će u ovako kratkom roku distributeri biti sposobni izdržati to", rekao je Plenković.

Vlada nije smanjila trošarine, trošak prebacuje na trgovce

Odluka vlade o maksimalnim cijenama benzina i dizela je objavljena na web stranicama vlade, a iz nje proizlazi da se trošak prebacuje na trgovce, odnosno distributere goriva. Vlada, naime, neće smanjiti trošarine na gorivo usprkos činjenici da najveći udio u cijeni litre goriva ima upravo država kroz trošarine i PDV.

Pogledajte odluku vlade.

Odluka vlade o maksimalnoj cijeni benzina i dizela by Index.hr on Scribd

Pročitajte više