Pojedini Slovenci nezadovoljni hrvatskom turističkom ponudom za 1. maj

SLOVENSKI časopis Dnevnik prenosi reakcije direktora Slovenske turističke organizacije (STO) Dimitrija Piciga i direktora Direktorata za turizam pri slovenskom Ministarstvu za gospodarstvo Marjana Hribara koji su između ostalog, izrazili nezadovoljstvo hrvatskom pripremljenošću za novu turističku sezonu koja je počela s prvomajskim praznicima.

Dnevnik tako piše da je tijekom produljenog vikenda koji su mnogi "spojili" s praznikom rada, zabilježen turistički promet kojim su turistički radnici u mnogim mjestima u Sloveniji "vrlo zadovoljni". Takav početak svibnja uvelike će poboljšati učmalu travanjsku turističku statistiku, koja bi se ponovno mogla pojaviti u srpnju i to zbog stupanja na snagu odredbe o uvođenju vinjeta za prometovanje slovenskim cestama.

Marjan Hribar smatra da zbog vinjeta slovenski turizam ipak neće trpjeti štete. Štoviše, uvjeren je da nikoga iz inozemstva ne smeta činjenica da Slovenija neće imati vinjete koje vrijede deset dana, kao što je to primjer u Austriji.

"Strance smeta jedino cijena vinjeta. 35 eura za polugodišnju i 55 eura za godišnju vinjetu. Međutim, vožnja po autocesti od Splita do Zagreba i nazad stoji oko 33 eura", napominje Hribar.

Jan Ciglenečki, voditelj ureda STO u Beču, kaže pak kako pojedini Austrijanci smatraju da činjenica da Slovenija neće imati desetodnevnih ili jednomjesečnih vinjeta predstavlja neturističko ponašanje Slovenije. Hribar kaže da to posebno smeta onim Austrijancima - kojih godišnje bude između 800.000 i 900.000 - koji preko Slovenije po najkraćem putu putuju na odmor u Hrvatsku.

Hribar također kaže da zato Hrvati u šali kažu: "Slovenci vi nama vinjete, mi vama dvostruke cijene".

Slovenci i prvi maj u Hrvatskoj

Međutim, hrvatski turistički radnici morat će najprije pomesti ispred svojih vrata, jer ovogodišnji prvomajski praznici su mnoge među njima (Hrvatima op.a.) ponovno uhvatili jednako nespremne, kao što siječanjski snijeg obično iznenadi slovensku komunalnu službu, piše Dnevnik te donosi nekoliko primjera hrvatske nespremnosti za prvi maj.

Prvog svibnja nautičari nisu u Dalmaciji nisu mogli natočiti gorivo u svoja plovila, jer su benzinske crpke, sve do jedne, bile zatvorene. Dnevnik prenosi i izjavu turističkog radnika iz Milne na Braču koji je rekao da "u rukama drži tri dopisa Ininom vodstvu u Zagrebu od kojeg je zatraženo da benzinske crpke na moru budu otvorene čak i na sam praznik rada, ali ni to nije upalilo". 

Sljedeći je primjer Nacionalnog parka Krka gdje se ulaz na slapove Krke nije moglo platiti u eurima. Eure nisu primali niti na pojedinim Ininim postajama gdje su strance čekali domoljubni natpisi "Strane valute ne primamo", piše Dnevnik.

"U Stomorskoj na Šolti uplate za vez za jedrilice traže još i prije nego čovjek uspije stati na tlo, a u zamjenu nude zatvorene tuševe i toalete. Muškarcu odgovornom za njihov rad je umrla punica...", piše Dnevnik dodajući kako nisu uspjeli dobiti odgovor zašto u marini nije bilo osobe odgovorne za sanitarne čvorove, dok je blagajnik uredno radio svoj posao naplate korištenja vezova.

Trajekti Jadrolinije prometovali po zimskom voznom redu

Slovenci su također nezadovoljni uslugom Jadrolinijine ispostave u Zadru. U nedjelju je u luci Preko na otoku Ugljanu (od kuda trajekt do Zadra plovi samo 20 minuta) od jutra bilo automobila čiju su vozači čekali na dolazak trajekta, puno više nego što je bilo raspoloživog prostora na trajektu. Zbog toga su nadležni oko 12.30 obećali: Strpite se još nekoliko minuta, stiže dodatni prijevoz".

To se uistinu dogodilo, a "pojačanje" dva i pol sata nije nikamo isplovilo, kao da se ne isplati voziti tek desetak automobila.

"Kuda vam se žuri?", pitali su djelatnici Jadrolinije koji su se do isplovljavanja dosađivali dok je u međuvremenu radio neprestano izvještavao o stanju prometa prema Sloveniji: "kolona pred tunelom Sveti Rok je duga 15 kilometara, pred tunelom Mala Kapela sedam kilometara, pred naplatnim kućicama Lučko 12 kilometara...", piše Dnevnik koji doduše također spominje incident s dvojicom slovenskih turista koji su u jednom autokampu u Umagu u noći 1. svibnja "izvršili sramotan čin" - zapalili hrvatsku zastavu.

Dnevnik piše da je u autokampu prvomajske praznike provelo preko tisuću mladih Slovenaca, međutim palitelji zastave, prema tvrdnjama voditeljice skupine slovenskih turista Jane Šepac, nisu bili njihovi gosti. Zastavu su pokušali zapaliti "vanjski gosti" koje su mladi Slovenci pokušali zaustaviti u naumu. Kasnije su se pojavila nagađanja da su zastavu zapalila dvojica slovenskih vojnika, međutim slovensko Ministarstvo obrane izvijestilo je danas kako slovenski vojnici nemaju nikakve veze s događajem.

I.K.
Foto: Index

Pročitajte više