Pokopan Renco Kosinožić, fotograf hrvatske skijaške reprezentacije

JUČER u poslijepodnevnim satima na mjesnom groblju u Novoj Vasi pokraj Poreča pokopan je Renco Kosinožić, službeni fotograf hrvatske skijaške reprezentacije.

Posljednju počast odali su mu, uz mnoštvo mještana, čelnici Hrvatskog skijaškog saveza, Vedran Pavlek, Srećko Ferenčak, bivši glasnogovornik skijaša Ozren Mueller, Nika i Reno Fleiss te Ana Jelušić.

Renco Kosinožić iznenada je preminuo u ponedjeljak od srčanog udara u 57. godini života. Kosinožiću je pozlilo na austrijskom skijalištu Hintertuxu gdje je boravio s našim skijašima. U pomoć su mu odmah priskočili Ivica Kostelić i Natko Zrnčić Dim no nažalost bez uspjeha su ga reanimirali. Niti liječnici, kada su stigli, nisu mu uspjeli pomoći.

Kosinožićevo ime poznavateljima fotografije nije nepoznato s obzirom da je osvojio više nagrada na domaćim i međunarodnim natječajima. Kosinožić je rođen 2. svibnja 1952. godine u Novoj Vasi, a u Poreču je završio osnovnu i srednju školu. Isprva je radio kao mehaničar, ali nedugo zatim se preselio u Zagreb gdje je upisao tehničku školu. U Poreč se vratio 1970. godine, te je najprije radio kao recepcioner, a 1972. počeo se baviti kompjuterskim programiranjem.

Fotografiji se posvetio relativno kasno. Iako je prvi fotoaparat dobio već sa 16 godina, tek je 1980. godine postao profesionalni fotograf, a tri godine kasnije postao je i član Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske. Tijekom života održao je oko trideset samostalnih i desetak skupnih izložbi, a posljednji su put njegove fotografije izložene 2007. godine. Radilo se o fotografijama koje su nastale tijekom dvogodišnjeg putovanja motociklom po Južnoj Americi.

Pročitajte više