Pokrenut postupak protiv Dražena Barišića jer mu je HNS platio put na utakmicu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića.

Barišić se, podsjetimo, trenutno nalazi u pritvoru zbog sumnji da je pogodovao poduzetniku Kreši Peteku, a ovaj novi slučaj nema veze s Janafom. Radi se, naime, o Barišićevom odlasku na utakmicu između Mađarske i Hrvatske 24. ožujka 2019., što mu je platio Hrvatski nogometni savez. Osim ulaznica, Barišiću su plaćeni i troškovi putovanja te smještaja i prehrane.

Nekoliko dana nakon utakmice Barišić je prijavljen Povjerenstvu koje je svoju odluku o pokretanju postupka objavilo jučer.

"Pokreće se postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Dražena Barišića, gradonačelnika Grada Velike Gorice, zbog moguće povrede članka 11. stavaka 1. i 3. ZSSI-a, koja proizlazi iz eventualnog plaćanja troškova puta, smještaja, prehrane i ulaznice od strane Hrvatskog nogometnog saveza radi njegova prisustvovanja nogometnoj utakmici koja je dana 24. ožujka 2019. g. odigrana u Budimpešti, Republika Mađarska, između nogometnih reprezentacija Mađarske i Hrvatske, što dužnosnika može dovesti u odnos zavisnosti prema darovatelju. 

Poziva se dužnosnik Dražen Barišić da u roku od 15 dana od dana primitka ove odluke dostavi Povjerenstvu očitovanje na razloge pokretanja ovog postupka te na ostale navode iz obrazloženja ove odluke", stoji u odluci Povjerenstva.

Prijava je uslijedila nakon što je portal VGDanas objavio da je član Izvršnog odbora HNS-a i čelnik HNK Gorica Nenad Črnko gradonačelniku Velike Gorice organizirao odlazak na utakmicu. U istom tekstu citirana je i Barišićeva izjava u kojoj najavljuje mogućnost da bi se u Velikoj Gorici mogao izgraditi i reprezentativni kamp. U tom je kontekstu i razmatrana prijava protiv Barišića budući da je djelovalo kao da će u zamjenu za darove HNS-u omogućiti gradnju reprezentativnog kampa.

Barišić se očitovao da je na utakmici bio kao privatna osoba te da nije koristio resurse Grada, a da je ulaznicu vrijednu 320 kuna dobio na poklon.

Dražen Barišić by Index.hr on Scribd

Pročitajte više