POKRENUTA AKCIJA SPAŠAVANJA JEŽEVA NA ŠKOTSKIM OTOCIMA

Ljubitelji životinja pokrenuli su akciju spašavanja tisuća ježeva koji žive na skupini izoliranih škotskih otočića, a koji su trebali biti ubijeni zbog toga što se hrane jajima ptica kojima prijeti izumiranje.

Škotska agencija za spašavanje prirodnih vrsta priopćila je u srijedu da namjerava uhvatiti i otrovnim injekcijama usmrtiti oko 5,000 tih bodljikavih sisavaca na otočju Uist.

Međutim, skupina ljubitelja životinja potvrdila je da planira prebaciti ježeve na škotsko kopno kako bi im dala priliku za novi početak.

"Vjerujemo da ubijanje ježeva nije neophodno", rekao je glasnogovornik skupine Spasimo ježeve Uista Ross Minett.

"Skandalozno je da se novac poreznih obveznika troši na ubijanje tih životinja", rekao je Minett.

Ježevi nisu domicilna vrsta na otočju Uist, a njihov broj se jako povećao otkad su 1974. godine doneseni na otoke kako bi pomogli u kontroliranju broja crva i gusjenica.

Među 4,000 stanovnika tri otoka ježevi više nisu tako popularni jer se hrane ptičjim jajima, te tako ugrožavaju opstanak ugrožene ptice rodarice.

Na otocima Južni Uist i Benbecula, populacija rodarice smanjila se s 8,043 primjerka 1983. godine, na 4,902 primjerka 2000. godine. Međutim, na otoku Sjeverni Uist, na kojem nema ježeva, broj rodarica porastao je u istom periodu s 4,232 na 4,597.

Skupina Spasimo ježeve Uista priopćila je da će regrutirati lokalno stanovništvo u akciji hvatanja ježeva, koji bi nakon toga trebali biti zračnim putem prebačeni u Glasgow i pušteni u škotsku divljinu.

Kritičari njihovog plana tvrde da bi ježevi pušteni u divljinu mogli poremetiti postojeće populacije ježeva.

Pročitajte više