Pokrenuta istraga protiv Srećka Ferenčaka

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je suprotno odluci istražnog suda odlučilo pokrenuti istragu protiv Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića, osumnjičenih da su nezakonitom preprodajom gradskog zemljišta zaradili oko 10 milijuna kuna.

Nakon saslušanja bivšeg HNS-ovog člana Gradskog poglavarstva Srećka Ferenčaka i tehničkog direktora Hrvatskog nanbudo saveza Petra Turkovića istražni sudac Zoran Luburić zaključio je, prije gotovo mjesec dana, kako ne postoji osnovana sumnja da su počinili djelo za koje ih se tereti. Spis je stoga proslijedio na odlučivanje Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda.

Vijeće je utvrdilo postojanje osnovane sumnje i odlučilo pokrenuti istragu protiv Ferenčaka i Turkovića, potvrdila je Hini šefica istražnog odjela Županijskog suda Mirjana Rigljan. Dodala je da protiv te odluke nezadovoljne strane u naredna tri dana mogu uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Ferenčaka i Turkovića sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Tereti ih se da su kao čelnici Hrvatskog nanbudo instituta nezakonito pribavili više od 10 milijuna kuna - Turković oko 5,3 milijuna kuna, a Ferenčakova tvrtka "Ferbos inženjering" oko 4,8 milijuna kuna.

Istraga protiv njih je zatražena nakon što je USKOK-ova predistraga potvrdila optužbe iz kaznene prijave zastupnika Hrvatskog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislava Jelića da su Ferenčak i Turković 1996. povoljno kupili gradsko zemljište namijenjeno gradnji doma za invalide, da bi ga kasnije po znatno višoj cijeni prodali "Konzumu".

Ferenčak i Turković odbacili su te optužbe.

Pročitajte više