Pokrenuli peticiju: Bolković i Prijatelji životinja traže potpunu zabranu uzgoja životinja za krzno

Ilustracija: 123rf.com

UDRUGA Prijatelji životinja i Romano Bolković pokrenuli su peticiju za promjenu Zakona o zaštiti životinja kojom bi se u potpunosti zabranio uzgoj životinja za krzno.

Peticijom se u Zakon želi uvesti i zabrana usmrćivanja napuštenih životinja u skloništima.

"Preporuke Vijeća Europe o uzgoju životinja radi krzna, Europske konvencije za zaštitu životinja koje se drže u svrhu proizvodnje, do danas nisu primijenjene u EU-u, pa tako ni u Hrvatskoj, iako je Europska komisija jasna u svojem stavu da su preporuke Konvencije dio zakonodavstva EU-a. Pokušaj implementacije preporuka koje se odnose na držanje činčila doveo je do zatvaranja farmi činčila u Njemačkoj i Švedskoj te Nizozemskoj, što dokazuje ekonomsku neodrživost poboljšanja uvjeta uzgoja činčila sukladno propisima EU-a", poručuju iz udruge.

Peticija se može potpisati na internetskim stranicama udruge.

Akcija protiv člana Povjerenstva za izmjenu zakona o zaštiti životinja

Bolković je prije nekoliko dana na svom Facebooku upozorio kako je u Povjerenstvo za izmjenu zakona o zaštiti životinja nadležno ministarstvo prošle Vlade imenovalo čovjeka koji je glavni uzgajivač činčila u Hrvatskoj.

"Htio sam napisati: to vam ja kao da o ljudskim pravima razgovara povjerenstvo u koje je imenovan i kanibal, ali, nema potrebe, dapače, samo odvraćam pažnju od savršenosti ove grozote, ovog besprizornog cinizma: sad ću zaista tražiti od DORH-a temeljitu istragu o radu Ministarstva poljoprivrede, veterinarske inspekcije i inih, svaki ću dan o tome ovdje pisati, mobilizirat ću maksimalan broj kolega novinara, internacionalizirati cijelu stvar, pa ćemo vidjeti je li doista tome tako da je Hrvatska zemlja u kojoj bande seljačina dovijeka misle raditi što god ih volja, umreženi u lopovske kartele ismijavajući pritom posljednji preostatak zdravog razuma", napisao je Bolković na Facebooku.

"U 25 godina emisije 2U9, i u više od tri desetljeća rada u novinarstvu, nikada nikoga nisam prijavio policiji, DORH-u, etc., što možda i nije za pohvaliti se.
Ali, sada hoću", najavio je.

 

Pročitajte više