Pokrenuta prva službena istraga o podmićivanju sudaca u hrvatskom nogometu

DUGI NIZ godina po hrvatskim se medijima provlače sumnje u podmićivanju sudaca u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi, a prva službena istraga trebala bi biti pokrenuta ovih dana.

Naime, Ured za suzbijanje korupcije i kriminala (USKOK) odlučio je pozvati Miroslava Ćiru Blaževića, trenera Varteksa, na obavijesni razgovor zbog njegovih izjava o podmićivanju sudaca 1. HNL, piše Jutarnji list.

Ćiro je u razgovoru za Jutarnji list od ponedjeljka kazao kako "se zna tko su pioniri kupovanja sudaca, ali ih nitko ne proziva."

"Mamić je sam rekao koje je suce kupovao, znam točno koje suce Mamić plaća." - izjavio je Blažević, a upravo je ta izjava bila povod za reakciju USKOK-a.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je da je Blaževiću promptno upućen poziv na obavijesni razgovor.

"Izgovorene riječi su preozbiljne, a špekulacije o namještanju prvenstva i kupnji sudaca prečeste da bi se preko istupa Ćire Blaževića prešlo kao da se ništa nije dogodilo." - kazao je Bajić, koji je, usput budi rečeno, krajem 80-ih kao tužitelj u Splitu vodio jedinu istragu o namještanju utakmica na području bivše SFRJ.

Ćiro je u telefonskom razgovoru za Index kazao kako će se odazvati USKOK-ovom pozivu na obavijesni razgovor.

"Sjetit ćete se da je Mamić i prije rekao da je potkupljivao suce, rekao je to javno, i to je ono na što ću se pozvati." - kazao nam je Ćiro.

Trener Varteksa i bivši predsjednički kandidat ustvrdio je kako je njegova izjava u Jutarnjem listu bila "samo reakcija na Mamićev poziv državnim tijelima, policiji i ostalima, da se malo pozabave Hajdukom".

Najavu istrage USKOK-a o kupovanju sudaca u 1. HNL nisu željeli komentirati sudac Alojzije Šupraha, kao ni Davor Matovinović, HNL-ov povjerenik za suđenje.

Prozvani izvršni dopredsjednik Dinama, ZDravko Mamić, ustvrdio je pak kako "priželjkuje da se Ćirom pozabave nadležna državna tijela".

"Premda riskiram da se stavim u poziciju političkog drukera, ipak ću se kao odgovoran građanin odazvati na suradnju i progovoriti o Blaževićevim prijevarama. Jer, sve što je Blažević ostvario u životu, ostvario je prijevarama." - zaključio je Mamić.

Hoće li istraga USKOK-a polučiti neke konkretne rezultate ili će sve ipak ostati na onoj "tresla se brda, rodio se miš", pokazat će se u narednim danima.

Pročitajte više