Pokušaj likvidacije ruskog veleposlanika? Najmanje četvero mrtvih u samoubilačkom napadu u Kabulu

Foto: FAH

U NAPADU automobilom bombom koji se dogodio u srijedu blizu zgrade ruskoga veleposlanstva u Kabulu poginulo je najmanje četvero ljudi, a ranjeno ih je 28, potvrdile su vlasti.

Novi napad, za koji još nitko nije preuzeo odgovornost, uslijedio je dva dana nakon novog četverostranog sastanka održanog u Kabulu kojemu su prisustvovali američki, kineski, pakistanski i afganistanski predstavnici, nastojeći ponovno pokrenuti mirovni proces između afganistanke vlade i talibanskih pobunjenika.

Eksploziju je navjerojatnije prouzročio bombaš samoubojica koji je navodno ciljao ruskog veleposlanika koji se u konvoju vraćao u ambasadu.

Nitko od osoblja ruskog veleposlanstva nije ozlijeđen u tom napadu.

"Napad se dogodio blizu zgrade ruskoga veleposlanstva", rekao je za AFP Nadžib Daniš, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, koji je kazao kako nije poznato što je bila meta napada.

Ruska diplomatska misija nalazi se na cesti Dar ul-Aman, velikoj prometnoj arteriji koja povezuje središte Kabula s nekadašnjom kraljevskom palačom koja je danas u ruševinama, a nalazi se u zapadnom dijelu grada.

Eksplozija se čula u promjeru od nekoliko kilometara, a nakon nje je u zraku dugo ostao visok stup dima.

Talibani često pribjegavaju samoubilačkim napadima automobilima, a mete su im većinom strani vojnici, pripadnici NATO-a i simboli afganistanskih vlasti.

Pobunjenici koji sudjeluju u sukobu pokrenutom nakon pada njihova režima 2001., u ponedjeljak nisu prisustvovali sastanku posvećenom ponovnom pokretanju mirovnog procesa. Nije poznato koje frakcije pokreta kane sudjelovati u daljnjem procesu.

Pročitajte više