Polančec: Smatram da je Chemoderm odustao od kupnje KIM-a

DO KRAJA tjedna Upravni odbor Hrvatskog Fonda za privatizaciju trebao bi donijeti odluku što će dalje biti s KIM-om, a potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec kazao je kako će prijedlog odluke donijeti nakon razgovora s upravom KIM-a i sindikalistima.

Gostujući u Temi dana Nove TV Polančec je izjavio kako to što Chemoderm ima dva zaposlena i 5000 eura godišnjeg prihoda nikako ne znači da se privatizacija događa bez novca.

"Ovdje se radi o privatizaciji novcem, privatizaciji u kojoj je ponuđeno za dionice KIM-a Fondu za privatizaciju 16 milijuna kuna i privatizaciji u kojoj je ponuđač, kojeg smo ocijenili najpovoljnijim, obećao dokapitalizaciju od 44 milijuna kuna uz dodatno podmirenje svih obveza društva." - izjavio je Polančec.

Na upit s čim bi vlasnik Chemoderma jamčio za dionice, Polančec je odgovorio kako sigurno ne bi jamčio s dionicama KIM-a. "Tako nešto ne dolazi u obzir i nikad se nije raspravljalo o toj opciji, niti da stavi pod hipoteku nekretnine KIM-a" - dodao je Polančec. Na ponovni upit, pa s čime bi onda jamčio, Polančec odgovara kako to treba pitati ponuđača, odnosno njegovu banku, u ovom slučaju Karlovačku banku. "Sasvim sigurno dionicama KIM-a, ne." - dodaje.

A na upit strahuje li da bi Karlovačka banka preuzela imovinu KIM-a, Polančec odgovara: "To je moguće ukoliko bi se imovina KIM-a stavila pod hipoteku. Ali u prvih godinu dana to jednostavno nije moguće jer je to uvjet natječaja: niti dionice niti nekretnine se ne mogu staviti pod hipoteku. Mene zanima vlasnik koji će moći investirati, koji će podići tehnološki razinu, zadržati zaposlenost i garantirati dugoročnu opstojnost KIM-a".

Komentirajući Šimićevo odustajanje, pa zatim poruke da ipak ne odustaje, Polančec je kazao da vjeruje da Šimić ipak odustaje od KIM-a.

"Nakon medijskih istupa nekih opozicijskih čelnika on je odustao i poslao pismo gdje me izvješćuje o tome. No, 14. kolovoza poslao je faks u kojem je stajalo da promijenio svoje mišljenje. Ja sam ga odmah nazvao, dakle nismo se sastali, nego sam ga nazvao i razgovarali smo oko pola sata. Nakon toga sam ja zaključio, odnosno bio je to naš zajednički zaključak, da Šimić ostaje kod onoga što je napisao prvi put - da se povlači" - pojasnio je Polančec.

"Ja doista smatram da je Chemoderm odustao od kupnje KIM-a, a za slučaj da će Šimić inzistirati onda ćemo se mi morati odlučiti, a ovo je preozbiljan projekt da bismo bili neozbiljni, s obzirom na sve što se zadnjih dana čuje, ne treba inzistirati, ne treba silovati situaciju u vjerujem da je najbolje rješenje da ne donesemo odluku o prodaji KIM-a u ovom trenutku" - rekao je Polančec.

A.H.
Foto: H.P.

Pročitajte više