Polančec u zatvoru piše knjigu "Pisma iz Remetinca"



PRITVORENI bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec očigledno ne gubi vrijeme u Remetincu, gdje čeka početak suđenja za afere oko Podravke i HEP-a, nego je odlučio napisati knjigu o svom političkom angažmanu i boravku u zatvoru.

Knjiga će se, rekao je za Index Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, zvati "Pisma iz Remetinca". "Nisam upoznat sa sadržajem, ali pretpostavljam da će knjiga obuhvaćati opis političkog angažmana mog klijenta, kao i okolnosti koje su ga dovele do Remetinca", rekao je Nobilo.

Pisma iz Remetinca

Nobilo nije upoznat s detaljima oko knjige, ali rekao je da se ideja o knjizi javila još početkom lipnja. Polančec je tada, u pismu koje je uputio vrhu HDZ-a, zatražio da mu objasne kakav je njegov status u stranci, a najavio je i pisanje knjige. Budući da HDZ nije bio pretjerano revan u odgovorima, Polančec se očigledno odlučio od pisama napraviti seriju.

Nobilo ne zna kad bi knjiga mogla biti gotova. Teoretski bi Polančec rukopis knjige izdavačima mogao poslati još iz pritvora, ali za to bi morao dobiti odobrenje uprave Remetinca i suca istrage, a njega bi mogao dobiti samo ako knjiga ne govori o slučaju zbog kojega je pritvoren. Stoga je za očekivati da će Polančec ipak sačekati dok ne izađe na slobodu ili dok mu slučaj ne bude okončan pravomoćnom presudom.

Koliko još iza rešetaka?

U pritvoru će bivši ministar gospodarstva, čini se, provesti još puno vremena, barem ako je suditi po zadnjem razvoju situacije. Polančecu je u svibnju istekao pritvor za slučaj Podravke, ali je zadržan zbog HEP-a dok se ne ispita 15 svjedoka. Dosad ih je ispitano dvoje, u mjesec dana. 

Ovako će se Polančec pridružiti brojnim uglednim i zloglasnim imenima svjetske povijesti koja su svoja literarna djela započela ili završila pisati u zatvoru – sv. Pavlu, sv. Augustinu, Niccolu Machiavelliju, Miguelu De Cervantesu, Ludwigu Wittgensteinu, Mahatmi Gandhiju i Adolfu Hitleru.

Pročitajte više