Policija bila prisiljena pucati za vrijeme nereda u Novom Sadu

POLICIJA je bila "prinuđena pucati u zrak" za vrijeme nereda u Novom Sadu nakon vaterpolo-utakmice reprezentacija Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Kranju sredinom lipnja, izjavio je u srijedu na sjednici Odbora za sigurnost Skupštine Srbije načelnik javne sigurnosti MUP-a Srbije Sreten Lukić.

"Huligani, koji su nosili transparente Ovo je Vukovar i Šljiva (Veselin Šljivančanin) je heroj, htjeli su ući u Skupštinu

Novog Sada i zapaliti je", kazao je Lukić.

Uhićeni su to priznali policiji, rekao je on.

Skupine mladih radikala i pristalica ekstremno desnih stranaka i organizacija, koji su razbijali izloge u središtu grada i napali zgradu novosadske Skupštine bili su rastjerani intervencijom novosadske policije.

Iste su se večeri, kazao je Lukić, u Beogradu "stekli uvjeti da

policija upotrijebi oružje" ispred Veleposlanstva Republike

Hrvatske, nakon čega bi situacija vjerojatno bila gora nego u Novom Sadu.

"Postavlja se pitanje što je manje zlo. Vjerojatno bi isto bilo i da smo imali i 200 policajaca ispred hrvatskog Veleposlanstva", kazao je Lukić na sjednici skupštinskog Odbora za sigurnost.

Nakon izgreda hrvatskih navijača tijekom utakmice reprezentacija Hrvatske i Srbije i Crne Gore na europskom prvenstvu u vaterpolu u Kranju, izbili su 15. lipnja neredi u Novom Sadu i Beogradu, gdje su huligani porazbijali stakla na zgradi Veleposlanstva RH, te skinuli hrvatsku zastavu i grb.

Nekoliko desetaka izgrednika nakon toga je uhićeno.

Pročitajte više