Policija Federacije BiH očekuje podizanje pet optužnica za terorizam

RAVNATELJ Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako se može očekivati da državno Tužiteljstvo uskoro podigne optužnice za terorizam protiv pet osoba, od kojih su trojica državljani BiH, a ostala dvojica stranci.

Miletić je, na konferenciji za novinstvo na kojoj je govorio o stanju sigurnosti tijekom 2005. godine, kazao kako je u tom razdoblju podneseno deset izvješća protiv 16 soba osumnjičenih za terorizam, uključujući tu i slučajeve preprodaje oružja ili eksploziva.

U pritvoru na području Federacije BiH još uvijek su petorica osumnjičenih za terorističke aktivnosti, a njihovo uhićenje obavljeno je na temelju suradnje s policijama Danske, Švedske te Srbije i Crne Gore, podsjetio je Miletić.

"Mislim da smo osigurali dovoljno dokaza (protiv njih). Nadam se da će Tužiteljstvo BiH uskoro podići optužnicu", kazao je Miletić.

Prvi čovjek federalne policije nije želio potvrditi o kojim je osobama riječ, no mediji su ranije izvijestili kako je u studenom prošle godine na području Sarajeva uhićen Mirsad Bektašević, a nakon toga još četiri osobe. Bektašević je kao izbjeglica iz BiH tijekom rata odselio u Dansku, a prošle godine stigao je u Sarajevo da bi tamo bio uhićen. Prema medijskim tvrdnjama, policija je pronašla dokaze da su on i njegovi pomagači pripremali samoubilačke terorističke napade, vjerojatno protiv zapadnih diplomatskih predstavništava u BiH.

Pročitajte više