Policija ispitala Sharona o dva skandala

IZRAELSKA policija je u četvrtak prvi puta pozvala na ispitivanje premijera Ariela Sharona zbod dva financijska skandala koja bi mogla ugroziti široku podršku koju Sharon uživa kod Izraelaca.

Policija istražuje slučaj premijera i njegovih dvojice sinova oko 1,5 milijuna dolara zajma od južnoafričkog prijatelja, držeći da se radi o nelegalnom doprinosu Sharonovoj kampanji za šefa Likuda 1999. godine.

Drugi skandal se odnosi na slučaj kupovine grčkog otočnog ljetovališta. Čini se da je kupac s vezama u Likudu iskoristio Sharonovu pomoć kada je potonji obnašao dužnost ministra vanjskih poslova. Za uzvrat mu je zaposlio sina Gilada i dao doprinos za kampanju.

Iako je Sharonov politički imidž narušen, analitičari ocijenjuju da ne postoji prijetnja da ga se smijeni jer još uvijek uživa veliku potporu zbog načina obračuna s palestinskom intifadom koja traje već tri godine.

I Sharonovi prethodnici, Benjamin Netanyahu i Ehud Barak bili su pod istragom za korupciju ali te istrage nisu urodile podizanjem optužnica.

Pročitajte više