Policija istražuje tko je ponovno postavio ploču Francetiću

SLUŽBENICI Policijske postaje u Slunju zamijetili su danas da je na mjestu uklonjena spomenika ponovno postavljena ploča ustaši Juri Francetiću u Slunju.

Na ploči piše "Hrvatskom vitezu Juri Francetiću, Otočac, 2. srpnja 1912.".

Glasnogovornik karlovačke Policijske uprave Tomislav Kotić izjavio je za Hinu da policija istražuje kad je i tko je postavio novu metalnu ploču veličine 25 X 30 centimetara, položenu zakošeno na betonsku ploču 40 X 40 centimetara.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček izjavio je danas da Vlada najoštrije osuđuje postavljanje novog spomen-obilježja Juri Francetiću u Slunju.

Od slunjskoga Gradskog poglavarstva i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva bit će zatraženo da hitno reagiraju, izjavio je u Zagrebu Maček novinarima.

Spomenik ustaškom krilniku i zapovjedniku ustaške Crne legije Juri Francetiću na slunjskom Trgu Zrinskih i Frankopana, podigli su 2. lipnja 2000. na poticaj jednoga hrvatskog iseljenika članovi udruge "Hrvatskog domobrana" iz Slunja, Rakovice i Cetingrada, uklonjen je u kolovozu ove godine na temelju Vladine odluke, kao i spomen-ploča Mili Budaku u Svetom Roku.

Od mještana koji žive na Trgu Zrinskih i Frankopana nedaleko od mjesta gdje se nalazio bivši spomenik i gdje je sada nova ploča tvrde da je ona postavljena u prošli ponedjeljak ili utorak i da svaki dan do dvadesetero ljudi dolazi zapaliti svijeću i položiti cvijeće.

Dogradonačelnik Franjo Vučer (HDZ) tvrdi da o ponovnu postavljanju ploče nije čuo ništa, ali ga "ljuti što novinare ništa drugo u Slunju ne zanima osim ploče".

Pročitajte više