Policija koristila suzavac u prosvjedima u Hong Kongu

Prosvjedi u Hong Kongu Foto: EPA

POLICIJA u Hong Kongu sukobila se s prosvjednicima na nekoliko lokacija u nedjelju, u desetom tjednu prosvjeda, javlja CNN

Sukob s policijom

Prosvjednici su se počeli okupljati u parku Victoria, a odande su krenuli u druga gradska područja. Naime, prosvjednici su počeli primjenjivati novu taktiku širenja i djelovanja u nekoliko područja, prema BBC-ju.

U priopćenju policije stoji da su prosvjednici postavili barikade u Ulici Hennessy, blokirali promet i bacali molotovljeve koktele na policijske službenike. Policija je osudila nasilno ponašanje prosvjednika.

Policija je stanovnicima tog područja savjetovala da ostanu na zatvorenom i da ne otvaraju prozore, kako je navedeno u policijskom priopćenju. 

Primjena suzavca

Prosvjedi su trebali biti mirni, ali je došlo do sukoba s policijom. Policija je u nedjelju upotrijebila suzavac u pokušaju rastjerivanja prosvjednika. U sukobu policije i prosvjednika je ozlijeđeno najmanje devet osoba starih između 17 i 59 godina, prema hongkonškom Odjelu za informacijske usluge.

Od njih devet, dvije su osobe zadržane u bolnici, a jedna od njih je u teškom stanju. 

Policijski kordon u Hong Kongu (Foto: EPA)

Nemiri će se nastaviti

Naime, prosvjede je uzrokovao prijedlog kontroverznog zahtjeva prema kojem bi bilo moguće da se stanovnici Hong Konga izruče pravosudnim organima u Kini. Iako je zakon odbačen, prosvjednici nisu ublažili svoje zahtjeve.

Prosvjednici sada traže veću slobodu, istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti i drugo. Do sada je uhićeno gotovo 600 osoba prema navodu policije, a uhićenja se povezuju s nizom prekršaja poput sudjelovanja u neredima, nezakonitog okupljanja, napada na policijske službenike, odupiranja uhićenju i posjedovanja oružja.

U četvrtak je SAD izdao upozorenje na veći oprez za sve one koji putuju u Hong Kong zbog prosvjeda. Prosvjedi će se vrlo vjerojatno nastaviti.

Pročitajte više