Policija najavila saslušanje Brajše i Žganeca, Caritas žali

ISTRAŽUJUĆI slučaj domara Caritasova doma za nezbrinutu djecu u Brezovici, osumnjičenog za seksualno zlostavljanje maloljetnog retardiranog štićenika, policija će saslušati ravnateljicu zagrebačkog Caritasa Jelenu Brajšu i bivšeg državnog tajnika za socijalu Ninu Žganeca.

"No, Brajša i Žganec nisu predmet obrade i još uvijek je prerano govoriti o njihovoj kaznenoj odgovornosti." - kazao je načelnik zagrebačkog Sektora kriminalističke policije Željko Prša. Dodao je da policija rad na slučaju koordinira sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom, ali i glavnim tužiteljem Mladenom Bajićem te da će se u nastavku istrage utvrditi postoji li osnovana sumnja da se kaznene prijave još neke osobe.

Osumnjičeni Caritasov djelatnik danas je prepraćen istražnom sucu kod kojeg se branio šutnjom. Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka, mogućnost ponavljanja i posebno teških okolnosti kaznenog djela određeno mu je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

Državno odvjetništvo bi do tada trebalo podnijeti zahtjev za istragom na temelju policijske kaznene prijave koja ga tereti za "obljubu nad djetetom". Sumnja se, naime, da je od 1995. do 1999. seksualno zlostavljao tada maloljetnog retardiranog štićenika doma, danas 20-godišnjaka.

Policija tvrdi da su sve potrebne radnje, odnosno dokaze o postojanju kaznenog djela prikupili još 2003. i dostavili državnom odvjetništvu. No, na pitanje zbog čega je osumnjičeni uhićen tek jučer, dužnosnici zagrebačke policije kazali su tek da ne žele komentirati rad državnog odvjetništva.


Mediji tvrde da je osumnjičeni domar uhićen po posebnom nalogu glavnog državnog odvjetnika Bajića, nakon što je cijeli slučaj gotovo dvije godine bio zataškan.

"Po mom sudu u tom je spisu bilo više nego dovoljno materijala za davno pokretanje kaznenog progona", izjavio je Bajić Jutarnjem listu.

Uhićeni je, navodno, svoja nedjela u suzama priznao još 2003. pred Brajšom, Žganecom i nekolicinom drugih djelatnika doma "Blaženi Alojzije Stepinac" u Brezovici. No, Caritasova ravnateljica i bivši državni tajnik, koji je u to vrijeme bio i supervizor doma cijeli su slučaj navodno odlučili prikriti.

U tome im je pomogla i Bajićeva zamjenica Božica Cvjetko i dvije tužiteljice, jedna iz Županijskog, a druga iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, pišu mediji.

Brajša i Žganec odbacuju optužbe o zataškavanju zlostavljanja

Ravnateljica zagrebačkog Caritasa Jelena Brajša i bivši državni tajnik za socijalu Nino Žganec odbacili su optužbe da su sudjelovali u zataškavanju seksualnog zlostavljanja maloljetnog štićenika Caritasova Doma za nezbrinutu djecu u Brezovici.

"Puno toga što su napisale novine gomila je laži." - izjavila je Hini Brajša, rekavši da ne želi ništa dodatno komentirati i da će ubuduće s medijima komunicirati putem odvjetnika. Dodala je da nikakav poziv policije za obavijesni razgovor nije dobila.


Isto je Hini kazao i Žganec, koji također odbacuje optužbe na njegov račun.

"Apsolutno odbacujem i samu primisao da sam zataškavao seksualno ili bilo koje drugo zlostavljanje u Domu u Brezovici." - kazao je Žganec.

Tvrdi da su neistiniti napisi u tisku u kojima se navodi da je već 1999. bio upoznat sa slučajem zlostavljanja djeteta od strane domara u Brezovici. Prema pisanju tiska, domar je navodno sve priznao nakon čega ga Brajša navodno nije prijavila, nego ga je prebacila na rad u Caritasov dom Savica-Šanci.

"Nikada nisam razgovarao s osumnjičenim niti sam znao za taj slučaj, a prva saznanja o navodnim zlostavljanjima u Brezovici dobio sam 2002. od udruge Hrabri telefon i tada sam odmah naložio nadzor." - kazao je Žganec.

"Cijela priča zvuči suludo i očito je da sam se nekome uklopio u priču, no ne želim nagađati tko stoji iza optužbi na moj račun." - dodao je on.

U medijima se nagađa da su u zataškavanju zlostavljanja sudjelovale i zamjenica glavnog državnog odvjetnika Božica Cvjetko te zamjenice zagrebačkog županijskog i općinskog državnog odvjetnika Anamarija Lončarić i Tatjana Reberski.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je da na predmetu Brezovica rade drugi tužitelji i da će se ispitati odgovornost onih koji su se ranije bavili spisom.

Ravnatelj hrvatskog Caritasa Ivan Milovčić izrazio žaljenje

"Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa u svoje ime te u ime svih naših djelatnika izražavam iskreno žaljenje za sve osobe, osobito za svu našu djecu koja trpe nasilje i nepravdu." - stoji u današnjoj izjavi ravnatelja hrvatskog Caritasa Ivana Milovčića.


Borba protiv nepravde, nasilja, diskriminacije i nesnošljivosti smisao su postojanja i djelovanja Caritasa, naglašava Milovčić u izjavi koju je uputio medijima nakon što je jučer uhićen bivši domar Caritasova doma u Brezovici zbog sumnje da je četiri godine seksualno zlostavljao maloljetnog mentalno retardiranog štićenika doma.

"Iskreno smo zainteresirani da se u svim slučajevima mogućeg zlostavljanja djece otkrije istina, da se ispravi nepravda te da se žrtvama pruži, što je moguće prije, najadekvatnija stručna pomoć" - stoji u Caritasovom priopćenju.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa vjeruje da će sve relevantne institucije i pojedinci, uključeni u slučajeve o kojima ovih dana izvješćuju mediji, poduzeti što je u njihovoj nadležnosti te preuzeti odgovornost za učinjeno ili propušteno.

Istovremeno, zalažemo se da se svim mogućim mjerama, a prvenstveno mislimo na zapošljavanje većeg broja stručnjaka, kvalitetan nadzor i superviziju, osigura da se nasilje i nepravda u institucijama koje se brinu o djeci iskorijene, stoji u izjavi ravnatelja hrvatskog Caritasa Ivana Milovčića.

Pročitajte više