Policija otkrila vođu skinsa?

ZAGREBAČKA policija vjeruje da je nakon višemjesečne kriminalističke obrade otkrila autora rasističkog fanzina zagrebačkih skinheadsa i dvojicu njegovih pomagača.

Trojica skinheadsa, 28-godišnjaka i dvojicu 29-godišnjaka, koje se sumnjiči da stoje iza fanzina pod nazivom "SH-ZG fanzin za skinhead kulturu" nisu uhićeni, već je protiv njih podneseno posebno izviješće tužiteljstvu zbog sumnje da su svojim člancima i komentarima poticali na rasnu i drugu diskriminaciju, izvijestila je danas glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama.

Njihov identitet nije željela otkriti, no kazala je da su dvojica od ranije poznati po nasilničkim kaznenim djelima.

U policiji tvrde da su u njihovim stanovima i druge prostorije, te osobnim računalim pronašli više audio i video zapisa, primjeraka razne literature, znakovlja, amblema, pamfleta i druge dokumentacije koja se odnosi na ustaški i nacistički pokret, kao i dokumentaciju koja se odnosi na program i djelovanje neformalne skupine skinheadsa.

Pojavu fanzina koji nije bio u prodaji, već je kružio od ruke do ruke u krugovima zagrebačkih skinheadsa, prvi su otkrili novinari u prosincu prošle godine.

U veljači ove godine policija je ponovno iz medija saznala da je izašao i drugi broj fanzina u kojem je, uz brojne rasističke tekstove, objavljen i svojevrsni vodič s navedenim lokacijama ugostiteljskih objekata čiji vlasnici nisu Hrvati i okupljališta homoseksualaca.

Inače, na naslovnici jednog broja fanzina je fotografija Rudolfa Hessa, bliskog suradnika nacističkog vođe Adolfa Hitlera, a na drugoj spomenik ustaškom zločincu Juri Francetiću.

Policija nije izvijestila kada je došla do primjerka fanzina, no tvrdi da je predistraga pokrenuta nakon što se uvidjelo da su u fanzinu objavljeni članci i komentari autora koji potiču na rasnu i drugu diskriminaciju. Tada je podnesena i kaznena prijavu protiv nepoznatog počinitelja i pokrenuta potraga za autorima fanzina koji je, kako kažu u policiji, tiskan u većem broju.

"Nizom mjera i radnji usmjerenih na utvrđivanje identiteta nepoznatog počinitelja, odnosno osobe koja je glavni urednik Fanzina, kao i osoba koje su surađivale u pisanju priloga, te mjesta gdje su izrađeni policija je otkrila trojicu osumnjičenika", kazala je policijska glasnogovornica.

Za 28-godišnjaka se sumnja da je, među ostalim, putem Interneta nudio i distribuirao fanzin, a dvojicu 29-godišnjaka policija povezuje s izradom fanzina.

O svemu je obaviješteno zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo s kojim se surađuje u nastavku kriminalističke obrade i koje je zaduženo za daljnje procesuiranje osumnjičenika, kazala je glasnogovornica policije Gordana Vulama.

Tragajući za autorima fanzina policija je, inače, razgovarala s većim brojem osoba, među ostalim i s novinarima koji su pisali o pojavi fanzina te novinarom Nove TV Robertom Zuberom i snimateljem Tomislavom Jankovićem koji su razgovorali s jednim od pokretača i urednikom fanzina, o čemu je i emitiran televizijski prilog.

Za rasnu i drugu diskriminaciju, odnosno za one koji na temelju razlike u rasi, spolu, boji kože, nacionalnosti ili etičkom podrijetlu krši temeljna ljudska prava i slobode predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Za javno iznošenje ili prenošenje zamisli o nadmoćnosti jedne rase nad drugom, širenje rasnu mržnje ili poticanje na rasnu diskriminaciju moguća je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Inače, vjeruje se da skinheadsi stoje iza desetaka napada posljednjih nekoliko godina u Zagrebu, uglavnom na Rome i strane državljane koji su zbog različite boje kože bili žrtve ove rasističke skupine, no gotovo niti jedan od tih napada nije do kraja istražen i procesuiran.

Jedan od slučajeva koji je lani izazvao pozornost javnosti je napad na 11-godišnjeg sina djelatnika egipatskog veleposlanstva kojega su početkom kolovoza pretukla dvojica nepoznatih mlađih napadača. Samo nekoliko dana ranije u tramvaju je napadnuta pakistanska obitelj, a u prolazu Ciboninog tornja 22-godišnji egipatski student. U svim tim slučajevima žrtve su napadač opisale kao mladiće, kratko ošišane ili obrijane glave, odjevene u crnu odjeću s vojničkim čizmama na nogama. Upravo kao općepoznati imidž svih, a ne samo zagrebačkih skinheadsa.

Pročitajte više