Policija potvrdila: "Afera Buljubašić" oštetila je proračun za 671.159,56 kuna!

ISTRAGA u slučaju Rade Buljubašića, zaposlenika HEP-a koji je u tu državnu firmu doveden po HDZ-ovoj stranačkoj liniji i primao plaću iako nije ništa radio, privedena je kraju, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, te dodalo kako je državni proračun na ovaj način oštećen za 671.159,56 kuna.

Među osumnjičenima i predsjednik Uprave Ivan Mravak

U priopćenju Ministarstva se ne spominju imena, ali neslužbeno se doznaje da je riječ o slučaju Buljubašić. "Istragom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su hrvatski državljani (u dobi od 55, 52, 67, 50 i 42 godine) počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti Zlouporaba položaja i ovlasti", navodi se u priopćenju MUP-a.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, direktor proizvodnje Željko Dorić, direktor agencije za kadrovske i pravne poslove Antun Crnić, direktor pogona elektra-toplana Zagreb Mladen Beljo i rukovoditelj službe pripreme i održavanja Aleksandar Bernik.

Osigurali mu posao i dali stan

Četiri osumnjičena Buljubašića su zaposlili u svibnju 2006. godine, te ga na radnom mjestu držali do kolovoza ove godine. Tijekom tog razdoblja su mu "zajednički i dogovorno pribavili znatnu nepripadnu korist u vidu zapošljavanja i isplate plaće, bez stvarnog rada", tvrdi policija.

"Hrvatskog državljanina formalno su rasporedili u jedan od proizvodnih pogona društva iako on tamo stvarno nije dolazio na posao. Isto tako, omogućili su mu i korist u vidu kupnje stana po povlašteno nižoj cijeni, tako da su s njim zaključili ugovor o najmu stana, a koji su kasnije toj osobi prodali po povlaštenoj cijeni", navodi se u priopćenju u kojem također stoji kako je protiv osumnjičenih podneseno posebno izvješće zagrebačkom Državnom odvjetništvu.

Izbačen iz stranke, a Sanader mu je "vraćao dug"?

Podsjećamo, afera je "pukla" nakon što je Buljubašić sam u jednom intervjuu priznao da je zaposlen u HEP-u, ali na posao ne dolazi pretjerano često. "Nekad sam tamo, a nekad u središnjici HDZ-a", priznao je Buljubašić nakon čega se javnost digla na noge i pokrenuta je istraga protiv povratnika iz Australije koji je nakon toga izbačen iz HDZ-a jer je "naštetio ugledu stranke".

U cijelu priču umješan je i Ivo Sanader, s obzirom da su u javnost izašle Buljubašićeve tvrdnje kako mu je bivši premijer obećao posao u HDZ-u i stan u Zagrebu kad se vrati iz Australije i to kao svojevrsno vraćanje duga. "Sanader je na unutarstranačkim izborima pobijedio zbog mene i Branimira Glavaša", rekao je Buljubašić za Radio Melbourne prije nego se vratio u Hrvatsku i tako praktički priznao da se manipuliralo glasovima.

Pročitajte više