Policija preko interneta traži pomoć u pronalasku izgubljene plakete

VIŠE od desetljeća nakon što je u Americi osvojila prvo mjesto za najbolje dizajnirane policijske automobile izvan SAD-a, hrvatska policija putem interneta traži pomoć kako bi pronašla izgubljenu plaketu koju želi izložiti u svom muzeju.

Prigodnu spomen-plaketu za najbolje dizajnirano policijsko vozilo izvan SAD-a hrvatska policija osvojila je 1994., samo godinu dana nakon što je predstavljen danas uobičajen način označavanja policijskih automobila u Hrvatskoj.

"Nažalost, danas tu plaketu ne možemo pronaći nigdje u MUP-u. Zato molimo sve one koji nešto znaju o tomu gdje bi se ta plaketa mogla nalaziti, neka nam se jave", ističe policija na svojim službenim stranicama "www.mup.hr".

Prestižno natjecanje 1994. sponzorirao je časopis "Low and order", jedan od najuglednijih svjetskih policijskih časopisa, a vijest o priznanju tada su prenijele gotovo sve domaće novine i specijalizirani automobilski časopisi.

Nestalu plaketu za kojom traga policija planira izložiti pored "umirovljene" ford fieste iz 1993. koju je virovitičko-podravska policija nedavno poklonila Muzeju policije u osnivanju.

U MUP-u kažu da je "fiesta" s policijskim registracijama 160-126, proizvedena 1993., prešla oko 140 tisuća kilometara. Automobil je do 2002. bilo u uporabi u Operativno-komunikacijskom centru MUP-a, a do prošle godine kao zamjensko vozilo u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj. Kako ima benzinski motor, na kojem je trebalo obaviti manji popravak, više nije bilo isplativo za operativnu službu. No, obnovljena "fiesta" s izvornom radio-vezom iz tog razdoblja idealna je da se, nakon nužnih restauratorskih zahvata, sačuva za Muzej policije koji ju planira i pokazivati na izložbama i prigodnim susretima starih vozila, kažu u MUP-u.

Sadašnji dizajn policijskih vozila predstavljen je u Zagrebu za Dan policije 1993., kada je tadašnji ministar Ivan Jarnjak izvršio smotru novooslikanih fordova "escort" i "fiesta".

Pročitajte više