Policija: Pretražen laboratoriji Ine, a ne Diokija

ZAGREBAČKA policija priopćila je da je očevid i inspekcijski nadzor u sklopu kriminalističke obrade povodom pronalaska kemijskog otpada na nekoliko zagrebačkih divljih deponija započeo u dijelu laboratorija Sektora za strateški razvoj koji pripada Ini, a ne poduzeću DIOKI kao što je ranije izvijestila.

Pregledom INA-inog laboratorija u Sektoru za strateški razvoj na Žitnjaku pronađena je veća količina staklenih, plastičnih i metalnih posuda s raznim kemikalijama u prašcima i tekućini.

Na mjesto događaja je izašla i djelatnica Zavoda za toksikologiju, a nakon prvog dijela očevida prostorije u kojima su pronađene kemikalije su zapečaćene, izvijestila je zagrebačka policija.

Po riječima glasnogovornice zagrebačke policije Gordane Vulame očevid se nastavlja i danas, a policija niti nakon njegova završetka s detaljnim podacima neće izlaziti u javnost.

Pojasnila je da je INA samo jedna od desetak tvrtki sa zagrebačkog područja koje se može dovesti u vezu s odlaganjem kemijskog otpada na divlje deponije.

"O rezultatima očevida policija će izvijestiti tek kada se nadzor izvrši u svim tvrtkama koje se može dovesti u vezu s odlaganjem kemikalija", kazala je Vulama. Pritom nije željela otkriti imena ostalih "sumnjivih" poduzeća.

U posljednjih desetak dana na tri je mjesta na zagrebačkom području otkriven ilegalno odbačen opasni otpad. Pronađeno je 220 boca i 35 metalnih kanti s raznim otrovnim i zapaljivim laboratorijskim kemikalijama, te vreća s oko 30 kilograma nepoznatog praha.

Pročitajte više