Policija se educira o zločinu iz mržnje

Foto: policija.hr

NA POLICIJSKOJ akademiji u ponedjeljak je počela prva ovogodišnja CEPOL-ova (European Police College) radionica o zločinu iz mržnje u kojoj sudjeluju 32 policijska službenika iz država članica Europske unije, Islanda i Turske.

"Hrvatska je prepoznata kao jedan od lidera kada je riječ o aktivnostima koje se poduzimaju po pitanju suzbijanja zločina iz mržnje, a cilj ovog tečaja je razmjena dobre prakse i iskustava država članica te podizanje razine svijesti policijskih službenika o ovoj problematici", izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

Na tečaju će se raspravljati o prepoznavanju i istraživanju zločina iz mržnje, kako razumjeti ponašanje počinitelja kaznenih djela počinjenih iz mržnje, kako postupati sa žrtvama i svjedocima, koji su to simboli mržnje i gdje se mogu naći te kako prepoznati govor mržnje i suzbiti njegovo širenje u medijima.

Također, prezentirati će se primjeri dobre policijske prakse Ujedinjenog Kraljevstva i Poljske, kao i učinkoviti načini prijavljivanja zločina iz mržnje, ali i značaj suradnje s organizacijama civilnog društva. Bit će riječi i o karakteristikama zločina iz mržnje prema osobama s invaliditetom, kako se on razlikuje od ostalih zločina te kako ga prepoznati, istraživati, kvalificirati i zastupati na sudu, navode u MUP-u.

Osim hrvatskih stručnjaka na tečaju sudjeluju i predstavnici Velike Britanije, Poljske, Latvije, Agencije EU za temeljna prava te OESS-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava.

Pročitajte više