"Policija se pretvara u vrstu serijskog problema"

NAKON što je ravnatelj policije Marijan Benko danas zdušno stao u obranu suspenzije inspektoru zagrebačke 1. policijske postaje, Josipu Gašparcu, nakon njegove kaznene prijave protiv Marka Perkovića Thompsona, ostao je niz pitanja i sumnji u postupanje policije.

Benko: Inspektor nije suspendiran zbog Thompsona, nego zbog drskog i vulgarnog ponašanja

Inspektor prijavio "svetu kravu" Thompsona pa je smjesta suspendiran

Benko je Gašparca oslikao kao policajca koji konstantno krši sva pravila i čini niz prekršaja pa je sada morao biti suspendiran nakon što je po tko zna koji put prekršio disciplinu. Navodno je sad kap koja je prelila čašu bilo njegovo bacanje stolice na sastanku s kolegama, samovoljno napuštanje sastanka i slanje neprimjerenih sms poruka kolegama. Ravnatelj policije je priznao kako je do ovakvog ponašanja Gašparca došlo nakon što je saznao da neće biti ništa od prijave Thompsonu.

U svakom slučaju, ako Gašparac nije suspendiran zbog kaznene prijave protiv Thompsona, nego svojih nedjela koja su se ponavljala dugi niz godina, onda se postavlja pitanje kako je Gašparac uopće mogao biti na tako odgovornom mjestu. Gašparac je na čelu Grupe istražitelja u PP Centar, koja je tri godine uzastopce dobila maksimalno pozitivne godišnje ocjene - "odličan".

Benko je, također, rekao danas kako ne zna je li Gašparac poslao Thompsonu poziv za obavijesni razgovor, ali zna da nitko drugi nije te je kazao kako za to i nije bilo osnove. Benko i Gašparčevi nadređeni bi barem morali znati je li Thompsonu poslan poziv ili nije. Ako nije bilo osnove za njega, a Gašparac je poslao poziv, onda bi valjda morao odgovarati i zbog toga.

Cijelu priču s kaznenom prijavom Thompsonu inspektora Gašparca u medije je iznio Slavko Goldstein, ugledni inteletualac i član Vijeća Židosvke općine. Kontaktirali smo ga, no nije želio komentirati navode Benka jer danas zbog obaveza nije mogao pratiti medije.

"Vrijeme je da se netko pozabavi stanjem u MUP-u"

Predsjednik HHO-a Ivo Banac za Index je rekao kako njegova udruga s velikim zanimanjem prati ovaj slučaj, jer je situacija s policijom postala krajnje ozbiljna.

"Policija se pretvara u vrstu serijskog problema, od slučaja Mirjane Pukanić, premlaćivanja dječaka na Jarunu, Dušana Miljuša i sada ove prijave protiv Thompsona. Mislim da je krajnje vrijeme da se netko pozabavi stanjem u Ministarstvu unutarnjih poslova", rekao je Banac.
 
Što se tiče kaznene prijave protiv Thompsona, nakon njegovog koncerta na zagrebačkom glavnom trgu, Banac smatra kako je svakako bilo razloga za policijsko djelovanje. On nakon ove suspenzije inspektora Gašparca ima dojam da se i u ovom slučaju radilo o intervenciji odozgor.

"Možda doista nije bilo elemenata za kaznenu prijavu, ali me današnje riječi ravnatelja Benka nisu uvjerile. Želimo dobiti odgovore na čitav niz pitanja iz ovog slučaja. Trenutno sam previše skeptičan na odgovore policije, jer je bilo niz situacija nakon kojih više ne ulijevaju povjerenje", rekao je Banac za Index.

Morić: Bilo bi više povjerenja u policiju da su u prijašnjim slučajevima energičnije djelovali

Joško Morić, nekadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova, za Index je rekao kako nema razloga sumnjati u ono što govori Benko, ali se slaže da se vrlo lako može pomisliti kako je inspektoru Gašparcu "sad sve izvučeno iz naftalina zbog prijave protiv Thompsona".

"Sada sve ovo može i ne mora biti koincidencija. Ali stječe se dojam da je motiv ove suspenzije Gašparca prijava protiv Thompsona, i ne uklanjam tu mogućnost", rekao nam je Morić.

Morić kaže da je i logično pitanje što Gašparac radi na tako odgovornom mjestu ako uistinu učestalo krši disciplinu i pravila postupanja. Poručuje da bi se policiji puno više vjerovalo da je u svim prijašnjim spornim slučajevima djelovala energičnije i brže, ali u skladu sa zakonom.

D.M.
Foto: Index

Pročitajte više