"Thompsonov koncert je bio iznimno loša poruka Europi"

REAKCIJAMA na koncert Marka Perkovića Thompsona, održan na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, u petak, 30. svibnja, nema kraja.

Svoje negodovanje viđenim znakovljem, kao i reakcijom organizatora i policije, izrazila je i židovska vjerska zajednica Bet Israel. Navode kako su "ogorčeni što koncert nije bio prekinut u trenutku kad je bilo očigledno da dio nazočnih nosi ustaško znakovlje i ikonografiju te pokazuje netrpeljivost i mržnju prema jednom dijelu hrvatskih građana".

Podsjetimo, na Thompsonovom koncertu je ponovno bilo onih koji su ignorirali upute organizatora i samog pjevača te su se pojavili sa šalovima i kapama s ustaškom ikonografijom, a u rukama jednog obožavatelja je osvanula i nacistička zastava. Također, bilo je i onih koji su, u srcu Zagreba, te večeri uzvikivali "Ubij Srbina!" i pjevali "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana".

"Nadležne institucije učinile niz propusta"

Iz Bet Israela su izrazili i zabrinutost činjenicom da su "nadležne institucije učinile niz propusta". Naime, zagrebačka policija tijekom koncerta nije privela nikog od onih koji su nosili zabranjena obilježja. U potragu za njima su krenuli tek nakon niza medijskih napisa, potkrijepljenih fotografijama i video zapisima, o tome da je zabranjenog obilježja ipak bilo. Policija ga, naime, na koncertu navodno nije vidjela.

Tako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, tri dana nakon koncerta, glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba izvijestila kako "poduzimaju izvide kako bi utvrdili identitet onih koji su nosili zabranjeno znakovlje". Naravno, objašnjenja za to zašto ih policija sad traži na osnovu snimki i fotografija, umjesto da ih je odmah privela, nije bilo. Policija je tako tek dala obećanje da će oni koji su prekršili zakon, kad i ako budu pronađeni, biti sankcionirani.
 
U svom osvrtu na Thompsonov koncert židovska vjerska zajednica Bet Israel je navela i kako "sve to nanosi ogromnu štetu cijeloj Hrvatskoj" te kako je "Thompsonov koncert bio iznimno loša poruka Europi i svima onima koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava". Dodali su i kako i na medijima leži velika odgovornost, jer bi osim informativne, trebali imati i edukativnu zadaću.

I.M.
Foto: Goran Perešin

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara