Policija taji koliko je metaka ispalila loveći migrante

PISMO anonimnog planinara koji je sredinom lipnja na Risnjaku svjedočio nasilju specijalaca nad ilegalnim migrantima samo je jedan od sve brojnijih slučajeva koji pokazuju da se policija ne libi ničega da bi uhvatila i protjerala migrante. 

>> Pismo planinara: "Specijalci su mlatili migrante i pucali im iznad glava"

Pucali iznad glava

"Izletjeli su van s pendrecima urlajući 'Lay on the ground' ('lezite na pod') i počeli ih mlatiti. Izbjeglice su počeli bježati, na što je jedan od (ili više) policajaca počeo pucati iz oružja, iznad njihovih glava", napisao je planinar te ustvrdio da su specijalci pucali iz automatskog oružja. 

Policija je sve demantirala.

"Izvješćujemo kako su, na temelju iznijetih vremenskih i prostornih informacija, provedene žurne provjere, te je utvrđeno kako policijski službenici nisu imali postupanja kakva su opisana u anonimnim navodima, odnosno pripadnici Specijalne policije nisu primjenjivali fizičku silu niti vatreno oružje kao sredstvo prisile", poručili su iz policije nakon što je pismo objavljeno, ali su i pozvali svjedoke događaja da im se jave, što znači da su ipak svjesni mogućnosti da su specijalci ipak pucali.

Nisu odgovorili na dva upita

Zbog toga smo Ministarstvo unutarnjih poslova još 19. lipnja pitali koliko je policija municije potrošila u 2018. i 2019. godini. Ni na taj ni na ponovljeni upit od 27. lipnja nismo dobili nikakav odgovor. Specificirali smo, razumljivo, da nas ne zanima streljivo utrošeno na treninzima nego na terenu, u akciji, o čemu bi se morala voditi posebna evidencija.

Cvrtila: Moraju znati koliko su metaka ispalili

"Trebali bi znati koliko su u svakoj akciji streljiva potrošili. Nakon svake upotrebe vatrenog oružja mora se sastaviti izvještaj o upotrebi sredstava prisile i u njemu bi moralo pisati koliko je streljiva iskorišteno", rekao nam je Željko Cvrtila, iskusni kriminalist i bivši načelnik kriminalističke policije, a nakon odlaska iz MUP-a stručnjak za sigurnost. Naglasio je i da se nakon policijske upotrebe vatrenog oružja obično radi očevid pri kojem se skupljaju čahure i zrna, ako ih se može naći. 

"Nikada to nije bila službena tajna"

"Nikada to nije bila službena tajna", rekao nam je Cvrtila. Tajni su, međutim, i to je razumljivo, osobni podaci policajca koji je pucao osim ako se ne utvrdi da je time počinio kazneno djelo, odnosno protuzakonito upotrijebio vatreno oružje.

Iako je teško utvrditi sve okolnosti incidenta na Risnjaku, koji Ministarstvo unutarnjih poslova negira, prema planinarevom opisu čini se da su policajci nezakonito upotrijebili vatreno oružje.

Smiju pucati u nužnoj obrani i u lovu na najteže kriminalce

Prema Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima vatreno se oružje smije upotrijebiti samo u nužnoj obrani, ako postoji opasnost po tuđi život, ako se samo tako može uhititi osobu koja je počinila kazneno djelo za koje se može izreći kazna dulja od deset godina zatvora ili ako je netko osuđen na kaznu dulju od toga, a u bijegu je. Ilegalni prelazak granice je prekršaj, a ne kazneno djelo, i ako migranti nisu napali policajce, a to prema planinarevom pismu nisu napravili, onda specijalci nisu smjeli pucati.

Nezakonito pucali na migrante

Prije pucanja specijalci su migrantima morali izdati upozorenje i naredbu "Stoj. Pucat ću!", a to nisu učinili. 

Hrvatska policija, prema novinskim izvještajima i tvrdnjama udruga koje pomažu migrantima ili se bore za ljudska prava, sve češće koristi silu. Dosad je najpoznatiji slučaj bio kada je policija ranila dvoje djece kada su pucali pokušavajući zaustaviti kombi koji je krijumčar prevozio migrante.

"Po mom dubokom uvjerenju tu se radilo o nezakonitoj upotrebi vatrenog oružja. Policajci nisu smjeli pucati jer su imali informaciju da se u kombiju nalaze migranti. Na koncu, ranili su djecu prema kojoj se ne smije upotrijebiti vatreno oružje", rekao je Cvrtila.

Ako je MUP i preko toga hladno prešao tvrdeći da su policajci zakonito pucali, onda se s punim pravom može vjerovati da su zataškavali i incident na Risnjaku. Dodatne sumnje stvara i njihovo odbijanje da kažu kada su sve policajci pucali i koliko su municije potrošili. 

Pročitajte više