Policija: Teroristi prijete, no Hamdi Issac nije povezan s terorističkom ćelijom i Italiji

POSTOJI opasnost od terorističkih napada u Italiji, izjavio je u ponedjeljak u Rimu ravnatelj Središnje uprave policijske preventive Carlo De Stefano ali je kazao da osoba uhićena zbog sumnje u pokušaj atentata u Londonu nije povezana s terorističkom ćelijom u Italiji.

"Nažalost, mogući su teroristički napadi u Italiji iako je nadzor snaga sigurnosti na takvoj razini da bi takvi napadi trebali biti spriječeni", rekao je Carlo De Stefano u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

Veze što ih je u Italiji održavao Hamdi Issac, Etiopljanin osumnjičen za pokušaj atentata u podzemnoj željeznici u Londonu 21. srpnja, bile su uglavnom obiteljske, rekao je De Stefano.

"Mreža potpore koju je imao Hamdi Issac temeljila se na obiteljskim vezama i očito nije imala veze ni s kakvom terorističkom organizacijom u Italiji", rekao je De Stefano.

Time je opovrgnuo tvrdnje objavljene u britanskome listu "Guardianu", a prema kojima je Muktar Said Ibrahim, navodni organizator neuspjelih londonskih napada, bio u Rimu, i to u stanu u kojem je u petak uhićen Hamdi Issac.

"Nema nikakvih dokaza da je Ibrahim bio u Rimu", istaknuo je Di Stefano.

Uhićeni Issac priznao je u prvim ispitivanjima talijanskoj policiji da je sudjelovao u pokušaju napada. Osumnjičen je da je pokušao aktivirati bombu na postaji podzemne željeznice Shepherds Bushu, na zapadu Londona.

"Pokazao je da želi surađivati s istragom", rekao je jedan istražitelj. 

Pročitajte više