Policija upala u najveću njemačku banku, pala vrijednost dionica za pet posto

Foto: EPA

DRŽAVNO odvjetništvo u Frankfurtu i Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) proveli su danas pretres u prostorijama Deutsche Bank u Frankfurtu u sklopu istrage zbog pranja novca.

"Temelj za pretres su informacije vezane uz tzv. Panama Papers", priopćilo je državno odvjetništvo iz Frankfurta na Majni.

U pretresu triju zgrada u Frankfurtu i okolici sudjelovalo je preko 170 službenika odvjetništva, porezne uprave, BKA i savezne policije. Istraga je uperena protiv dvojice djelatnika najveće njemačke banke te protiv neodređenog broja osumnjičenih.

Uprava banke iznenađena

Uprava Deutsche Bank izrazila je iznenađenje današnjom akcijom državnih službi.

"Mi smo polazili od toga da smo istražnim vlastima predočili sve spise vezane uz ovaj slučaj", rekao je glasnogovornik banke Joerg Eigendorf, ali je dodao da će Deutsche Bank uraditi sve što je moguće kako bi se rasvijetlio slučaj pranja novca.

"Podrazumijeva se da ćemo istražiteljima omogućiti pristup svim spisima", stoji u priopćenju.

Banka izgubila pet posto na vrijednosti

Dionice Deutsche Bank su nakon vijesti o pretresu izgubile gotovo pet posto na vrijednosti.

Uvid u spise otkrivene u sklopu novinarskih istraga Panama Papers i Offshore Leaks potaknuo je sumnje da su djelatnici Deutsche Bank određenim klijentima pomagali pri otvaranju bankovnih računa u poreznim oazama.

Samo je preko jedne podružnice Deutsche Bank na Britanskim Djevičanskim Otocima savjetovano preko 900 klijenata koji su ovdje otvorili račun.

Ovo nije prvi skandal Deutsche Bank

Sumnja se kako je Deutsche Bank sudjelovala u još nekoliko skandala povezanih s pranjem novca. Početkom mjeseca iz te banke su potvrdili da su proveli neke transakcije za Danske Bank u Estoniji.

Danska banka otkrila je niz sumnjivih uplata tijekom tih transakcija, a Deutsche Bank je 2015. godine prekinula suradnju s Danske Bank nakon što su potvrđene nezakonite transakcije.

U rujnu ove godine, njemačka državna regulatorna agencija za financijsko poslovanje sankcionirala je Deutsche Bank zbog pranja novaca putem računa te banke i upozorila banku da mora poduzeti ozbiljnije mjere kako bi spriječila daljnje transakcije nezakonito stečenim novcem. Regulator je banci dodijelio neovisnog revizora koji ima zadatak tijekom trogodišnjeg perioda nadgledati sporne segmente poslovanja te banke.

Također, prošle godine Deutsche Bank je morala platiti oko 566 milijuna eura kazne zbog sudjelovanja u ruskoj operaciji pranja novca.

Pročitajte više