Policija upozorava: "Najviše djece strada u autima, na prednjim sjedalima ili nevezana"

Ilustracija: 123rf

S OBZIROM na to da je u 2017. na hrvatskim cestama život izgubilo osmero djece, što je čak šestero poginulih više nego u 2016., policija je pozvala vozače "da povećaju pažnju" kako bi zaštitili djecu u prometu.
 
Posebnu pozornost treba usmjeriti na vožnju u zonama pješačkih prijelaza u blizini škola, vrtića i dječjih igrališta te smanjiti brzinu kako bi se moglo na vrijeme uočiti djecu koja se kreću nogostupom i u određenom trenutku pokušavaju prijeći ili već prelaze cestu.
 
Nepropisno parkiranje, u zonama škola i vrtića, uvelike smanjuje vidljivost i mogućnost pravovremenog reagiranja vozača, posebno u situacijama kada dijete neoprezno istrči na cestu. Za bolju sigurnost bitna je što veća uočljivost djece - pješaka,koja se može povećati i nošenjem svijetle odjeće ili reflektirajućih detalja, osobito u ovo doba godine, kada su dani kraći, a vrijeme češće tmurno i s oborinama, upozorava policija.
 
Apeliraju na roditelje da vežu djecu u vozilu
 
Na roditelje apeliraju da, bez obzira na udaljenost koju misle prijeći vozilom, uvijek i bez iznimke djecu vežu sigurnosnim pojasom samostalno ili u sjedalici.
 
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se djeca niža od 150 cm, u vozilima moraju prevoziti smještena u posebnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama. Izuzetak su djeca visoka barem 135 cm koja ne trebaju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, ali se tada smiju voziti isključivo na stražnjim sjedalima i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom. Propisana novčana kazna u slučaju nepoštivanja ove odredbe je 500 kuna.
 
Djeca su često nepropisno prevožena u vozilima
 
"To osobito naglašavamo, imajući u vidu činjenicu da je najviše djece, čak petero, odnosno 60 posto od ukupno poginule djece u 2017. godini, stradalo kao putnici, najčešće u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili bliski rođaci.
 
Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.
 
Jedan od pozitivnih pokazatelja je smanjenje broja teško i lako ozlijeđene djece, čemu uvelike doprinose sigurnija vozila, opremljena novim tehničkim rješenjima koja umanjuju težinu ozljeda. Tako je 2017. zabilježeno 110 teških ozljeda, odnosno 13,4 posto manje nego 2016. Lako ozlijeđene djece bilo je 1,7 posto manje 2017. u odnosu na 2016. godinu", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.
 
"Želimo da svi u prometu, u kojem smo svakodnevno prisutni, budemo što sigurniji i zaštićeniji te da što manje djece, ali i ostalih dobnih skupina, stradava u prometnim nesreća", poručuje policija.
 

Pročitajte više