Policijski izvor: Gudurić se boji da će ga Joca Amsterdam ubiti

KAKO doznaje srpski Press Bojan Gudurić, koji se predao samo dva dana prije početka suđenja za Pukanićevo ubojstvo uvjeren je da bi ga povratak u Srbiju stajao glave te se zbog straha od Joce Amsterdama predao banjolučkoj policiji, a ne policiji u Novom Sadu gdje se navodno skrivao skoro cijelo vrijeme.

"Strah da će ga Joca Amsterdam ubiti osnovni je razlog što se predao policiji u Republici Srpskoj. Prema našim saznanjima Gudurić ima dosta toga za reći o atentatu na Pukanića što bi otežalo poziciju Sretena Jocića. On može otkriti nove detalje o likvidaciji i tko je pravi naručitelj ubojstva. Zbog toga se boji za svoj život i vjeruje da je u hrvatskom zatvoru sigurniji nego u srpskom", ispričao je izvor iz novosadske policije za Press te sve potkrepljuje tezom da bi Gudurić u Srbiji zbog kaznenih djela koja je počinio proveo maksimalno četiri godine u zatvoru, dok ga u Hrvatskoj čeka puno teža kazna.

"Da se ne boji za život on bi se odavno predao srpskoj policiji i odslužio bi četiri godine, a nakon toga bio slobodan čovjek. Međutim, on smatra da bi u Srbiji bio meta stoga, bez obzira na kaznu, želi u Hrvatsku", dodaje izvor koji smatra kako se Gudurić uoči predaje već dogovorio s nekim da će progovoriti, jer je znakovito da se predao baš uoči suđenja.

Još se ne zna kome će biti izručen Gudurić

Bojan Gudurić traži da bude izručen Hrvatskoj, no postoji mogućnost, iako mala, da bude izručen i Srbiji. U tom slučaju ostao bi izgubljen za hrvatsko pravosuđe. Naime, i Hrvatska i Srbija raspisale su za njim tjeralicu, a konačnu odluku o tome kome će biti izručen donijet će ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak nakon što bude završena sudska procedura. Kako je za Press objasnio Nikola Sladoje, Čolakov pomoćnik, kada dvije države traže izručenje iste osobe postoji više parametara koji se uzimaju u obzir pri odluci.

"To su težina kaznenog djela, mjesto izvršenja, redoslijed zemlje koja je tražila izručenje, državljanstvo uhićenog, u kojoj od tih zemalja će imati bolju socijalnu rehabilitaciju te mogućnost tih zemalja da jedna drugoj izruče osobu", naveo je Sladoje dodajući kako je u ovom slučaju možda najbitniji posljednji parametar, jer ukoliko bi BiH Gudurića izručila Srbiji onda Gudurić vjerojatno nikad ne bi odgovarao za ubojstvo Pukanića jer srpsko pravosuđe nije obvezno da ga izruči hrvatskom.

Prema riječima Gudurićevog odvjetnika, oni su sigurni da će Gudurića BiH izručiti Hrvatskoj i to zato što je Hrvatska prva raspisala tjeralicu za njim te zato što je puno važnija njegova prisutnost na suđenju za Pukanićevo ubojstvo od zahtjeva da ga se pošalje u novosadski zatvor zbog razbojstava za koje je osuđen. "Priznao mi je da se boji za svoj život. Rekao mi je da strahuje da bi ga u Srbiji netko mogao ubiti", kaže za Index Gudurićev odvjetnik Nenad Balaban.

Suđenje se nastavlja danas u podne kada bi se trebalo odlučivati o zahtjevu obrane da se iz spisa izbace ključni dokazi - svjedočenje zaštićenog krunskog svjedoka te crnogorskog poduzetnika Ratka Kneževića. Također, sud će donijeti odluku o dokaznim prijedlozima koji će se provesti.

Pročitajte više