KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Policijski šef rekao na koga se neće odnositi nove mjere o propusnicama

Foto: Robert Anić/PIXSELL

NAČELNIK Sektora zagrebačke policije Davor Posilović gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a. Komentirao je nove mjere zabrane napuštanja županija i naveo kategorije koje su od toga izuzete.

"Kao i proljetos, postoje određene kategorije osoba i situacija koje će biti izuzete od postojeće odluke. Radi se o osoblju nužnom za održavanje prometa i opskrbu, dnevnim migracijama zaposlenih u službama koje su bitne za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavi lijekova, sanitetskog materijala i slično, pacijentima koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanju na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće", nabrojao je Posilović.

Što trebate učiniti ako ne pripadate ni jednoj kategoriji, nego morate u drugu županiju kako biste išli na posao?

Svi oni koji putuju iz županije u županiju moraju posjedovati iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu, ili pak dokument kojim se može dokazati pripadnost jednoj od navedenih skupina. Spomenuo je da će se u obzir uzimati i dokument koji izdaje poslodavac.

"To su situacije koje će vjerojatno zahtijevati izdavanje propusnice od nadležnog županijskog stožera prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe. U iznimnim situacijama koje nisu pokrivene odlukom dozvole može izdavati i Ravnateljstvo civilne zaštite", istaknuo je šef Sektora zagrebačke policije.

O razlozima za napuštanje prebivališta

Govoreći o tome što bi moglo biti navedeno kao valjan razlog da netko napusti mjesto prebivališta, Posilović je rekao da je to ono neophodno.

"To je nešto što se ni na koji drugi način ne može obaviti. Naprimjer, to bi bila skrb o bolesnim ljudima ili o životinjama. Radi se o slučajevima čiji se cilj ni na koji drugi način ne može ostvariti, a da se ne napusti županija. To su izuzeci i procjenjivat će se od slučaja do slučaja."

Budući da postoji dio građana koji su rezervirali boravak u nekom drugom dijelu države, oni će morati pokazati dokument na kontrolno-dokaznom punktu iz kojeg će se moći vidjeti da je takva rezervacija već ranije napravljena i da je osiguran smještaj. U tim situacijama ne bi trebalo biti problema i neće se trebati tražiti propusnica.

U kojim slučajevima se može očekivati kažnjavanje građana?

Posilović je istaknuo i da će kontrolno-dokazni punktovi biti postavljeni na mjestima izlaska s područja županije.

"Ako govorimo za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije, onda se tu radi o 13 - 14 kontrolno dokaznih punktova. To su mjesta frekventnijih prometnica, dakle, riječ je o autocestama, državnim cestama i cestama koje vode iz županije u županiju. One koji se ne budu pridržavali odluke, morat ćemo vratiti natrag. Vjerujemo da će biti zanemariv broj takvih", upozorio je.

"Ako osoba i nakon izdanog upozorenja, pa i naredbe, odbije postupiti po takvoj odluci, onda postoji mogućnost kažnjavanja. Postoji i u širem smislu mogućnost kažnjavanja ako takvo ponašanje prijeđe, teoretski gledajući, narušavanje javnog reda i mira. Takve mogućnosti su izrazito nepopularne, ali ih ne možemo isključiti", zaključio je Posilović u Dnevniku HRT-a.

Pročitajte više