Policijski sindikalist o upucanom migrantu: "Policija je prehumana prema njima"

Foto: EPA/N1

ŠEF Sindikata policije Hrvatske, Dubravko Jagić, gostujući na N1 govorio je o najnovijem slučaju gdje je strani državljanin, za kojega se sumnja da je ilegalno prelazio granicu, propucan te se sada bori za život. Stao je u obranu svog kolege policajca. 

"Ne bih koristio riječ upucao. Stojimo iza kolege. Dakle, došlo je do slučajnog opaljenja. Naravno, na teren su izašle sve službe, Ministarstvo unutarnjih poslova, koji su išli ispitati, i došlo se do zajedničkog zaključka da je to bilo slučajno opaljenje", rekao je Jagić.

Pucao je iz puške, ne iz pištolja

Na pitanje zašto je pištolj bio vani te je tako bilo moguće da dođe do slučajnog opaljenja, Jagić je rekao kako navedeni policajac nije nosio pištolj, već pušku.

"Gledajte, puška mora biti vani, gdje ćete je staviti?" odgovorio je.

"Mi ipak štitimo granicu"

Pokušao je objasniti da i migranti moraju biti svjesni opasnosti u koju se upuštaju.

"Radi se o tome da nikada se do sada nije dogodilo nešto takvo. Znači, to je jedan izolirani slučaj. Međutim, migranti koji prelaze ilegalno granicu moraju biti svjesni opasnosti i da znaju da je policija tu i da smo mi tu da štitimo granicu", rekao je Jagić i još jednom napomenuo kako su policajci profesionalno odradili posao.

"Policija je humana"

Na pitanje treba li onda one koji ilegalno prelaze granicu upozoriti da mogu biti prostrijeljeni, Jagić je rekao:

"Policijska služba je prije svega humana prema njima, možda i previše humana. Upozorenje je svima koji ilegalno pokušavaju prijeći granicu: "Dajte ljudi, nemojte to raditi, budite tamo gdje jeste". Pogledajte druge zemlje u okružju, recimo Mađarsku. kako se oni odnose. Sa žicom.".

Dodao je i kako se građani osjećaju nesigurni.

"Rijetko kad se govori i o tome što rade oni koji uspiju ilegalno prijeći granicu, radi se o provalama u kuće i vikendice. Postoji jedna nesigurnost građana, a nas nema dovoljno da zaštitimo našu granicu", rekao je Jagić. 

"Trošak poreznih obveznika"

Govoreći o propucanom migrantu, Jagić je rekao:

"Taj čovjek je sada na intenzivnoj njezi, operiran je i opet će biti operiran, ja mu želim brz oporavak, ali radi se između ostalog i o tome da je sve to ide na trošak naših poreznih obveznika", rekao je Jagić. 

"Može to biti bešćutno koliko hoće, ali se radi o tome jednostavno da i mi imamo svoje potrebe, to je prva stvar, a druga stvar ne želimo biti gosti u vlastitoj zemlji", zaključio je Jagić.

Pročitajte više