Političke stranke o uklanjanju spomenika Francetiću i Budaku

VEĆINA političkih stranaka pozdravila je danas Vladinu odluku o uklanjanju spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću, kojoj se protive HSP i neparlamentarni HB.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović kazala je kako SDP podržava odluku o uklanjanju spomenika, ali da "žali što je ona donesena pod okriljem noći, a izvršena u ranim jutarnjim satima, umjesto da je Vlada jasno zauzela stav o jednom povijesnom razdoblju i njegovim povijesnim ličnostima". Naglasila je da "za razliku od HDZ-a, koji to čini zbog svijeta, SDP misli da bi jasan stav o povijesnim razdobljima i ličnostima trebali zauzeti radi nas samih". Na pitanje zašto spomenike nije rušila bivša vlada, odgovorila je da je tada oporbeni HDZ na najavu bilo kakve slične akcije, manipulirao građanima i organizirao fizičke ograde, protiv kojih bi vlada morala upotrebljavati represiju. "Procijenili smo da je bolje strpiti se i procjena se pokazala ispravnom, budući da će svaka nova vlada moći ispravno postupiti bez većih potresa", rekla je Antunović.

"Hrvatska, radi sebe, svog ugleda i dobrobiti svojih građana, nema više pravo hodati u budućnost s okrenutim leđima", ocijenio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, pozdravljajući Vladinu odluku. Odluka je, po Tomčiću, ipak donesena s "nedopustivim zakašnjenjem", jer je, smatra, pravna država u startu trebala spriječiti podizanje takvih spomenika.

"Vladina je odluka normalan čin i u skladu je s Ustavom", komentirao je kratko glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić smatra, pak, da je riječ o isključivo političkoj odluci, za koju će Vlada snositi političke posljedice. "Žalosno je što su dvije male pločice stvorile toliku neurozu kod Vlade, budući da je rušenje sada nezaustavljivo", rekao je Đapić, ocjenjujući da bi, sukladno najavama zabrane isticanja simbola svih totalitarnih režima, trebalo ukloniti i spomenik Josipu Brozu Titu u Kumrovcu. "Tito je objektivno, po zapovjednoj odgovornosti i osobno odgovoran za zločin na Bleiburgu", ustvrdio je Đapić, ocjenjujući da bi nerušenjem Titova spomenika Vlada pokazala da neke zločine u Drugom svjetskom ratu opravdava, a neke ne opravdava. "To bi bio izravan udar na same temelje politike Franje Tuđmana", smatra Đapić.

Predsjednik Libre Jozo Radoš smatra da je "nakon niza izmotavanja sa svih strana i razina, Vlada pokazala dobrodošlu odlučnost", ali ne očekuje da će uklanjanjem spomenika prestati i polemike. "Kad budala baci kamen u more, ni 40 mudraca ne može ga izvaditi", rekao je.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je ta stranka, na samu vijest o podizanju spomenika Mili Budaku, zatražila njegovo uklanjanje. "Ova Vlada pokazuje da želi raščistiti s ostatcima ustaške prošlosti, koji su oživjeli u posljednjih 15 godina, a za koje su neki vjerovali da ih mogu i dalje razvijati sada kad je HDZ ponovno na vlasti", ocijenio je Pupovac, dodajući da "za razliku od prijašnjeg, ovaj HDZ želi pokazati jasno distanciranje od ustaštva, čime se otvara prostor za još širu suradnju SDSS-a s Vladom". Dodao je i da očekuje i promjenu imena 17 ulica i trgova u Hrvatskoj koji nose ime Mile Budaka.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin smatra da odluku o uklanjanju spomenika Vlada donijela pod pritiskom. "Vlada nije imala kud i dobro je da je to učinila", kazao je Kajin, dodajući da očekuje da se zakonom regulira i preimenovanje ulica i trgova koji nose ime Mile Budaka. Ocijenio je da je uklanjanje spomenika poruka ne samo svijetu, nego i bivšoj vladi, koja, smatra, nije imala hrabrosti iskoristiti autoritet države za rješavanje takvih slučajeva. "Koliko me raduje odluka ove, toliko me vrijeđa nečinjenje bivše vlade", kazao je Kajin, koji se protivi izjednačavanju ustaškog i komunističkog režima, jer smatra da je to falsificiranje povijesti.

Predsjednik HB-a Ivić Pašalić je, na današnjoj konferenciji za novinare, ocijenio da neposredna primjena preambule Ustava otvara prostor da Vlada u bilo kojoj neriješenoj situaciji postupi u skladu s vlastitim interesima. "Riječ je o maštovitoj primjeni zakona, vjerojatno u režiji Vladimira Šeksa i Ive Sanadera, kao što je maštovito bilo i hapšenje mladeži HB-a koja je, uoči Dana domovinske zahvalnosti, lijepila plakate po Kninu", kazao je Pašalić.


Pročitajte više