Političke stranke RS traže izlazak iz krize

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u ponedjeljak nakon višesatnog razgovora s predstavnicima najvećih političkih stranaka vlasti i oporbe da je postignuta suglasnost o nastavku zajedničkih napora za izlazak iz krize koja je "nametnuta izvana kontinuiranim pritiskom na institucije vlasti RS".

Na sastanku je postignut konsenzus da se međunarodnoj zajednici pruži "konstruktivan odgovor" nakon sankcija Visokog predstavnika Paddija Ashdowna i ostavke premijera RS Dragana Mikerevića.

"Ostavka vlade RS je konačna, no ona nastavlja raditi sve dok parlament RS tu ostavku ne usvoji. Danas nije predložen mandatar buduće vlade. Upućujemo poruku međunarodnoj zajednici i građanima da održani sastanak ne treba doživjeti kao nekakvo konspirativno srpsko antidaytonsko djelovanje.

Potpuno smo suglasni da zajednički u sljedećim danima tražimo konstruktivan izlazak iz trenutne krize koja će biti prevladana. Postignuta je suglasnost u svim ključnim pitanjima i dogovoreno je da se postojeća kriza ni u kojem slučaju ne smije prenositi na suradnju s Haaškim tribunalom. MUP RS mora u tom smislu djelovati bez obzira na to što se događalo", kazao je predsjednik Čavić.

Čavić je rekao da RS želi sudjelovati u reformskim procesima, ali na temelju kompromisa koji su prije svega rezultat dogovora, a ne nametanja rješenja.

Pročitajte više