Politički analitičar: I Milanović i SDP su napravili grešku

Foto: PIXSELL/Sanjin Strukic

Politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ivan Rimac, smatra da je odustajanje od Zorana Milanovića kao mandatara vlade i žurno konstituiranje sabora, koje zagovara SDP na čelu s Peđom Grbinom, kompleksno iz tri razloga.

Rimac je o tome govorio za N1 televiziju. "Prvo, upozorenje Ustavnog suda Milanovića tjera u poziciju da ne može prihvatiti mjesto mandatara bez ozbiljnog sukoba s pravosudnim tijelima.

Drugo, izvjesno je da bi konstituiranje sabora u ovom trenutku značilo ponovno postavljanje Gordana Jandrokovića za predsjednika sabora. Time bi Milanović praktički izgubio važnu bitku i u slučaju da se angažira na mjesto premijera, privremeno mjesto predsjednika Republike u narednih 60 dana preuzeo bi netko iz HDZ-a. I treće, pokazalo se da je teško ostvariva antihadezeovska koalicija na kojoj je inzistirao SDP", objašnjava Rimac.

"SDP-ova inicijativa za micanje Turudića nije operativno izvediva"

Rimac smatra i da je teško izvediv Grbinov plan za žurno konstituiranje sabora kako bi se spriječio Turudićev dolazak na čelo DORH-a.

"To nije nemoguće, ali budući da konstituiranje sabora podrazumijeva i izbor predsjednika sabora, to bi vjerojatno bilo teško izvodivo jer predsjednik može utjecati na redoslijed stavljanja tema na dnevni red, a time i blokirati prijedlog za smjenom Turudića. Mislim da ta inicijativa SDP-a nije operativno izvediva", kaže.

"O sudbini Grbina neće se odlučivati prije jeseni"

Rimac je upitan potvrđuje li sve to da je SDP gubitnik izbora, što u toj stranci još izrijekom ne priznaju, te kakve su šanse da Grbin ostane na njenom čelu.

"To će odlučiti tijela stranke, ali mislim da do toga neće doći barem do završetka europskih izbora. Tek najesen može doći do nekog ozbiljnog sastanka u SDP-u gdje će raspravljati o budućem vodstvu", kaže.

Rimac ističe i da Milanoviću SDP više nije potreban za predsjedničke izbore koncem godine jer se ovoga puta može kandidirati i samostalno iz sadašnje pozicije.

"Nisu iskoristili hype nakon prosvjeda na Markovu trgu"

Na pitanje je li SDP-u za pobjedu na izborima ipak nedostajalo partnerstvo s Možemo, Rimac kaže da dijelom jest tako, ali da to nije jedini razlog.

"Mislim da je hype nakon prosvjeda na Markovom trgu trebalo vrlo brzo formalizirati predizbornom suradnjom među strankama, ali i planom suradnje u postizbornom procesu.

Naravno, lako je sada to reći, ali činjenica jest da je lijevo-liberalna oporba ušla u postizborno razdoblje kada se formira većina bez jasnog plana i sporazuma stranaka kako bi onemogućile HDZ da ostane na vlasti. Trebalo je u vrijeme predizborne kampanje objaviti da će stranke surađivati i nakon izbora. Mislim da bi na taj način sigurno dobili izbore", kaže Rimac.

"Milanović je skrenuo pažnju na Rijeke pravde, ali onda pretjerao u prepucavanju s HDZ-ovcima"

Post festum, postavlja se i pitanje je li Milanović više odmogao koaliciji Rijeke pravde nego što joj je pomogao.

"Milanović je skrenuo pažnju na njih, međutim, njegova je greška bila što se upustio u osobna prepucavanja s pojedinim hadezeovcima nakon što su se oni oporavili od prvog šoka.

Izgubio se u verbalnim bravurama, umjesto da je i sam radio na tome da definira program koalicije. Takva široka koalicija ne može opstati sama od sebe. Ona mora imati jasne ciljeve i jasan programski sadržaj", ustvrdio je Rimac na kraju.

Pročitajte više