Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je komentirao prve dvije godine Kolinde na Pantovčaku

Foto: Hina

PRIJE dvije godine Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je i postala prva predsjednica u povijesti Hrvatske. Kako se snašla kao predsjednica i kakve je poteze vukla, upitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog.

"Prvo, nije ispunila nijedno od svojih obećanja, ali to se nije ni očekivalo. Ta su obećanja bila dana u jeku kampanje, to je sastavni dio predizborne demagogije i to joj ne treba posebno prigovoriti", smatra Puhovski.

Politički smisao dobrim dijelom joj je, smatra ovaj analitičar, davao Zoran Milanović.

"Ona je funkcionirala više - manje dobro dok je Milanović bio premijer, a Karamarko na drugoj strani i onda kad je bilo obrnuto, kad je Karamarko bio zamjenik premijera, a Milanović u oporbi. Ali smisao svoje političke egzistencije izgubila je u trenutku u kojem je HDZ preuzeo Plenković, a SDP Bernardić. Svjesna svoje izgubljenosti ona se nakon toga bacala iz greške u grešku. Nije, naime, bila u stanju funkcionirati državnički, a njezino političko funkcioniranje više nije bilo važno. To je dovelo do očite nervoze i niza grešaka koje su pokazale da se predsjednica već dulje vrijeme šulja na rubu svojeg kapaciteta. Primjeri su brojni, od nepojmljivo ciničnog dopisivanja s Pupovcem preko jadnog putovanja u SAD i još jadnije afere s čokoladicama. Bilo bi moguće da dio toga ispravi bude li u stanju odgovoriti na jučerašnje pismo inicijative mladih za ljudska prava koja je od nje tražila da nakon nove odluke Vrhovnog suda kojom se pooštrava kazna Merčepu prihvati kao svoju obvezu ispriku hrvatskoj javnosti zbog toga što je Merčepa pozivala na inauguraciju", kaže Puhovski za Index.

"Ono što mi se čini problemom u mandatu Kolinde Grabar Kitarović vjerojatno se najbolje pokazuje usporedbom njezine pobjede sa pobjedom austrijskoga predsjednika koji je u prvoj verziji bio izabran s nešto komfornijom većinom od njezine, ali je odmah smatrao da mora naglasiti svoju nakanu obraćanja onoj polovici glasača koji nisu bili na njegovoj strani. Njemu nasuprot, Kolinda Grabar Kitarović i njezini od početka su se ponašali kao da je "sav narod" glasao za nju čime se svima ostalima dokinuli pravo da ih se smatra dijelom hrvatskog naroda. Ne slučajno zbog svega toga Kolinda Grabar Kitarović ima danas najslabiji rejting koji je ikada imao jedan hrvatski predsjednik od kad se ove analize vode, što neovisno o dvojbenosti istraživačkih metoda koje agencije koriste upućuje na ozbiljan problem", zaključuje svoju kratku analizu za Index Žarko Puhovski.
 

Pročitajte više