Politički cirkus u Splitu: Šef HDZ-a glumi oporbenjaka, a Kerum u Lučku upravu stavlja Jerka Rošina?!

DUJOMIR MARASOVIĆ, novi šef splitskog HDZ-a, tražit će na idućoj sjednici Gradskog vijeća izmjene u funkcioniranju gradske vlasti.

"SDP nije nikakva oporba Kerumu, štede ga"

"Zahtijevat ćemo promjenu koncepcije trošenja gradskih sredstava, jer je gradonačelnik sve resurse stavio u funkciju privatnog interesa", kaže Marasović. Pripremili su paket pitanja, koja će pokazati da su prešli u - oporbu!

"Sve će se vidjeti iz naših pitanja. HDZ je jedina oporba u gradskom vijeću. SDP to nije, štede ga", kaže Marasović. Iznenadio se, međutim, imenovanjem Jerka Rošina u Upravno vijeće Lučke uprave. Predložio ga je gradonačelnik Kerum, to bi trebali riješiti na idućoj sjednici gradskog vijeća. Što će HDZ-ovci? Hoće li podržati Kerumovog arhitekta Rošina, Marasović još ne zna. Vidjet će kad se dogovore u stranci.

Peronja bi htio koaliciju s Kerumom, Marasović o tome ne želi čuti

A u HDZ-u nije baš najjasnije kakav će kurs zadržati. Na županijskoj razini, suradnja s Kerumom je izvrsna, a šef županijskog HDZ-a Kruno Peronja model želi primijeniti i na gradskoj razini. Vlast je stabilna, radi se na projektima. To se Peronji čini dobitnom kombinacijom koju zove modernim koaliranjem. 

Optimist je i nada se da će se stvari popraviti i u Gradu. Marasović, međutim, tvrdi da od svojih stavova neće odstupiti. Preživjet će, kaže, i smjenu svog Tomislava Goje s mjesta predsjednika Gradskog vijeća, kojeg Kerum već na idućoj sjednici misli zamijeniti sestrom Nevenkom Bečić, što je bio izvorni plan, prije no što je krenulo postizborno dogovaranje sa HDZ-om.

Gojina smjena bit će lakmus papir novih političkih odnosa u Splitu

Smjena Goje, uvjeren je Marasović, tek je lakmus papir, koji će pokazati odnose snaga u Gradskom vijeću. Ruke trebaju za one prave stvari, izmjenu GUP-a i ostalog što je potrebno za provedbu ambicioznih gradonačelnikovih planova, koji se makar zasad, misli Marasović, kose s javnim potrebama.

U Kerumov pragmatizam uopće ne treba sumnjati, pogotovo otkako je prešao u političare, osnivanjem vlastite Hrvatske građanske stranke.

S liste SDP-a mjestom u Nadzornom odboru oteo je "umirovljenicu" Milicu Cipci, "buntovnog" nezavisnog Nikolu Grabića udobrovoljio je članstvom u Upravnom vijeću agencije Eko-Kaštelanski zaljev. S pravašima problema nije ni bilo, nakon fotelje u Nadzornom odboru više se na novinare Jugoslavene okomio HČSP-ovac Luka Podrug, nego sam Kerum. A evo sad i Rošinu funkcija.

Marasović čuje da se priča i sa ostalima. Kerum, očito, želi osigurati što jaču podršku Vijeća, premda već sad ima potrebnu većinu. 

Pročitajte više