Političko smeće želi da se Zagreb guši u smeću. Sve rade da novi model propadne

Foto: Emica Elvedji/Patrik Macek/PIXSELL

KADA bi se energija koja se proteklih tjedana koristi za sabotažu novog sustava odvoza otpada u Zagrebu mogla magično transformirati u električnu struju ili plin, nitko u Hrvatskoj se ove zime ne bi trebao brinuti o grijanju.

Doista je fascinantno vidjeti koliko se društveno-političkih aktera u Zagrebu trudi da sve ostane isto kao što je bilo za vrijeme kriminogenog gradonačelnika Milana Bandića. 

Bandić je uništio Zagreb

Podsjetimo, jer podsjećati treba, da je za vrijeme Bandića cijeli sustav gospodarenja otpadom prvenstveno funkcionirao kao ostvarenje određenih privatnih i poslovnih interesa ljudi bliskih pokojnom gradonačelniku. Bandić je iza sebe ostavio devastiranu Čistoću, u kojoj je bilo previše uhljeba, a premalo terenskih radnika, previše privatnih interesa, a premalo ulaganja u vozni park. Bandić je uništio Zagreb, a dio toga je bilo i uništavanje Holdinga, pa slijedom toga i Čistoće.

Stvari su se zapravo raspale još za Bandićeva života - otprilike od 2016. se u medijima redovito izvještavalo da je Zagreb zatrpan smećem - ali je u igri bilo previše novaca da bi se pokušalo s nekim novim, po mogućnosti i boljim sustavom.

Tomašević je izabran da napravi promjene

Uostalom, zato je i Tomislav Tomašević s rekordnih 200 tisuća glasova pobijedio na izborima za gradonačelnika. Obećavao je promjene, a među njima i jednu od najvećih - novi sustav odvoza otpada. 

Izabran je model koji se koristi u, primjerice, Švicarskoj i Nizozemskoj. Ubuduće će građani Zagreba plaćati fiksnu cijenu odvoza otpada od 45 kuna plus koliko vrećica za miješani otpad iskoriste. Vrećice od 10, 20 i 40 litara se pak mogu kupiti u trgovačkim lancima u paketima od 10 komada za 20, 40 i 80 kuna. Prema preliminarnim obračunima, vlasnicima kuća koji će odvajati otpad vjerojatno slijede manje cijene, dok će mnogi morati plaćati više. 

To je ujedno i jedina doista validna kritika Tomaševićevog modela: u trenutku velike ekonomske nesigurnosti zbog rata u Ukrajini nekima će odvoz otpada poskupjeti. Ljudima koji žive od prosječne hrvatske mirovine svaka kuna je važna. S druge strane, promjene koštaju.

Koalicija sabotera

No ne bune se protiv novog sustava odvoza otpada oni koji bi njime bili socijalno ugroženi (ima li ih?), nego doista nevjerojatna neprincipijelna koalicija koju čini dio gradskog SDP-a, vjerna Bandićeva ekipa i u Zagrebu pogubljena desnica. Unaprijed proglašavaju propast novog sustava te rade sve u svojoj moći da tu propast proizvedu. Izmišljaju probleme, ali ne nude nikakva rješenja. Nitko među zagrebačkom opozicijom nije predstavio svoj model gospodarenja otpadom, ali sve naokolo uvjeravaju da Tomaševićev ne valja. Političko smeće želi da Zagreb ostane zarobljen u bandićevskom smeću, u koje su se sami savršeno uklopili.

Naravno, tu je i dio Zagrepčana kojima se jednostavno ništa ne da. Svako uvođenje reda i svaka promjena ih inkomodiraju. Navikli su se na bandićevski svinjac i ponašaju se kao da je novi sustav odvoza otpada najgora stvar koja se Zagrebu dogodila. Bandić je bio hodajuće utjelovljenje bezakonja, pa ne čudi što je u dva desetljeća svoje vladavine glavnim gradom Hrvatske naučio Zagrepčane da se jednako ponašaju. Primjerice, iako svi korisnici Čistoće imaju dvaput godišnje pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada, Zagrepčani su za vrijeme Bandića naučili da se glomazni otpad jednostavno baci na najbližu livadu, ponekad uz neki kontejner, a ponekad i ne. To treba mijenjati, pa i pod prijetnjom novčanih kazni. 

Ostatak Hrvatske se smije zagrebačkoj histeriji

Zabavno je vidjeti koliko veliki dio Hrvatske, u kojem se već godinama bez problema odvaja otpad, ismijava trenutačnu zagrebačku histeriju u vezi novog sustava. Rugaju se s pravom onima u Zagrebu koji se ponašaju kao da Tomašević na grad želi baciti atomsku bombu, a ne poboljšati gospodarenje otpadom.

No kada se makne u stranu sva ta saboterska buka koja se proteklih tjedana stvara u javnosti, dolazimo do jednostavnog izbora. 

Ako Tomaševićev model uspješno zaživi, Zagrebu i Zagrepčanima će biti bolje. Imat ćemo čišći grad. Ako Tomaševićev model propadne, propala je i njegova politička karijera. No još važnije: ako Tomaševićev model propadne, onda ćemo se nastaviti gušiti u smeću. Ako vam je stalo do Zagreba, ne bi trebalo biti teško odabrati stranu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više