Politico: Ovo je neugodna istina o mogućoj novoj šefici Europske komisije

Foto: EPA

URSULA von der Leyen, njemačka ministrica obrane, iznenada je nominirana za mjesto predsjednice Europske komisije. Ova vjerna saveznica njemačke kancelarke Angele Merkel tako bi trebala zamijeniti Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije, a samim time i Europske unije.

Na prvi pogled čini se da je Von der Leyen idealan izbor nakon što je spitzenkandidat Europske pučke stranke (kojoj pripadaju i Merkel i Juncker) Manfred Weber ispao iz utrke za tu ključnu poziciju. Čelnici članica EU-a su, naime, usred pregovora za izbor novih lidera Unije odustali od procedure spitzenkandidata i odlučili se za Von der Leyen.

Ona će, ako bude potvrđena, biti prva žena na čelu EK, što je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozdravio kao "savršenu rodnu ravnotežu" objašnjavajući da su za četiri vodeće pozicije nominirali dva muškarca i dvije žene. Tusk je dodao da iako je Njemačka bila suzdržana u glasanju za predsjednicu EK, nitko nije glasao protiv.  

No kako piše portal Politico, ova 60-godišnja ministrica iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) i majka sedmero djece ima znatan broj kritičara u Berlinu.

"Najslabija ministrica" u njemačkoj vladi postaje šefica Europske komisije?

Prije svega, zamjeraju joj da se nije iskazala kao ministrica obrane - upravo suprotno. 

"Von der Leyen je naša najslabija ministrica. Ali to je očito dovoljno da postane predsjednica Komisije", napisao je bivši predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz na Twitteru u utorak, konstatirajući još kako je to "pobjeda Orbana i ekipe" koji su zaustavili nominaciju Fransa Timmermansa jer se on "zalaže za vladavinu prava".

Iako je Schulz socijaldemokrat, njegovo mišljenje dijele i mnogi demokršćani, koji su sa socijaldemokratima u koaliciji u njemačkoj vladi. Upravo je zbog protivljenja socijaldemokrata Njemačka morala biti suzdržana u glasanju o nominaciji Von der Leyen.

"Stanje Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga) je katastrofalno. Čitav obrambeni kapacitet Savezne Republike pati, što je potpuno neodgovorno", bio je oštar Rupert Scholz, bivši ministar obrane pod kancelarom Helmutom Kohlom.

Štoviše, i saveznici i protivnici Von der Leyen slažu se da je njen mandat ministrice obrane, koji traje od 2013. do danas, bio neuspješan.

"Dobro je za vojsku što ona odlazi"

"Dobro je za vojsku što ona odlazi. Njene godine kao ministrice bile su zaista teške za oružane snage", rekao je neimenovani zastupnik CDU-a za Financial Times. U Berlinu joj, piše ovaj list, stranački kolege ne vjeruju, oporba je napada, mediji su puni negativnih naslovnica o njoj, a ni generali je ne vole. 

"Europa zaslužuje nešto bolje", napisao je na Twitteru zastupnik Zelenih Sven Giegold.

"Nema ni dovoljno osoblja, ni materijala i često nailazimo na nestašicu za nestašicom. Trupe su daleko od pune opremljenosti", zaključio je socijaldemokratski zastupnik Hans-Peter Bartels zadužen za nadzor Bundeswehra u izvještaju objavljenom u siječnju.

Kako piše Politico, borbeni lovci Eurofighter (više od 70%) i helikopteri Eurocopter Tiger (više od 80%) ne mogu letjeti, brodovi i podmornice ne mogu ploviti, nedostaje svega, od streljiva do donjeg rublja, a standardna puška Heckler & Koch G36 povučena je iz uporabe nakon što je vojska otkrila da puška promašuje metu ako je prevruća. U nedavnom posjetu Litvi američki dužnosnici bili su zgroženi kad su vidjeli da njemački vojnici koji su ondje smješteni komuniciraju mobitelima jer nemaju radioopremu za sigurnu komunikaciju.

Ministrica je izazvala bijes vojnih zapovjednika kad je prozvala Bundeswehr zbog "problema sa stavovima" nakon što je otkriveno da je jedan časnik s ekstremno desnim pogledima kovao zavjeru za napade na političare. 

Alarmantno stanje oružanih snaga najveće i najbogatije države EU-a, unatoč velikom povećanju obrambenog proračuna nakon godina oštrih rezova, nije jedino što se stavlja Von der Leyen na teret. Protiv njenog ministarstva vodi se istraga parlamentarnog povjerenstva o mogućem nedozvoljenom davanju ugovora vanjskim konzultantima.

Afera s milijunskim ugovorima stranim konzultantima, preplaćeni popravci, navodno plagiranje doktorskog rada...

Naime, sumnja se da je ministarstvo zaobišlo pravila o javnoj nabavi i dalo tvrtkama kao što su Accenture i McKinsey ugovore vrijedne milijune eura. Štoviše, ključni svjedoci su posljednjih dana potvrdili sumnje u sustavnu korupciju u ministarstvu.

Jedan od primjera izgledne korupcije je i obnova jedrenjaka za obuku Gorch Fock, porinutog 1958., koja je na kraju stajala čak 135 milijuna dolara - preko 10 puta više od predviđene cijene. Lider desničarske Alternative za Njemačku (AfD) Jörg Meuthen aludirao je na ovu aferu kad je komentirao da će Komisija pod njenim vodstvom postati "nesposobna za plovidbu kao i Gorch Fock".

Kao da to nije dovoljno, ovo nije prvi ozbiljni skandal s kojim se Von der Leyen suočava. 2015. su se pojavile optužbe da je prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Sveučilišta u Hannoveru zaključeno je da doktorat ''sadrži greške'', odnosno da nije ispravno citirala znatan dio materijala u svom radu, ali je odlučeno da greške nisu bile namjerne i da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

Znakovito je da je nekoliko godina ranije njen prethodnik na čelu ministarstva obrane Karl-Theodor zu Guttenberg bio prisiljen dati ostavku zbog sličnih optužbi za plagiranje. 2013. je i ministrica obrazovanje Annette Schavan, također štićenica Merkel, morala dati ostavku nakon što je otkriveno da je plagirala dio doktorskog rada. 

No Von der Leyen se, unatoč svom klubu kritičara i čitavom nizu optužbi, može pohvaliti vrlo moćnim prijateljima. Osim same Merkel, tu je bivši ministar financija i trenutni predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Schäuble, s kojim se sastajala jedanput tjedno za doručkom sve dok Schäuble nije preuzeo čelo Bundestaga. A Merkel ju je zaštitila od optužbi i podržala nominaciju za predsjednicu EK kao nagradu za njenu odanost. 

Ako bude odabrana, Von der Leyen će se vratiti u Bruxelles, svoj rodni grad u kojem je živjela do 13. godine. Ondje je njezin otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donje Saske Ernst Albrecht obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije.

Pročitajte više