Politico: Zašto Berlusconijeva smrt čini Meloni jačom

Foto: EPA

U MILANSKOJ gotičkoj katedrali Duomo na državnom sprovodu Silvija Berlusconija Giorgia Meloni vjerojatno je bila među najistaknutijim ožalošćenima.

Sama činjenica da je Meloni premijerka - prva žena u Italiji na toj dužnosti - uvelike je zasluga Berlusconijeva utjecaja. On je Meloni omogućio njen prvi veliki proboj u politici 2008. godine, čime je postala najmlađa ministrica u talijanskoj povijesti s 31 godinom, piše Politico.

Zatim je prošle godine bio ključan u pokretanju pada premijera Marija Draghija, sazvavši sastanak desničara tijekom ručka u svojoj luksuznoj vili na kojem su planirali srušiti vladu.

Nakon Draghijeva odlaska Berlusconijeva stranka Forza Italia, sada umjereni pokret desnog centra, udružila se s ekstremno desnom grupom Meloni u koalicijskom dogovoru koji ju je doveo na vlast.

Meloni i Berlusconi su se voljeli, ali i žestoko svađali

Ali, osim što je bio koristan partner Meloni u stjecanju moći, Berlusconi je dao predložak za brend politike koji je ona sada prigrlila kao svoj. Poput svoje političke braće i sestara, ova su se dva člana desničarske kraljevske obitelji žestoko i često svađala. Kao prvo, njihovi osobni stilovi vodstva bili su skrojeni od istog skromnog platna i oboje su znali biti nepristojni do točke grubosti.

Na dan izbora u rujnu prošle godine Meloni je objavila snimku na kojoj drži dvije dinje ispred grudi. Bila je to šala na koju bi voditelj zabave "Bunga Bunga" bio ponosan.

Poput Berlusconija, politička metoda Meloni naglašava središnje mjesto vođe kao pojedinca "koji govori jezikom običnih ljudi", rekao je Berlusconijev biograf Giovanni Orsina.

Oboje pokušavaju odgovoriti na trenutne zahtjeve običnih ljudi "a da im ne govore što bi trebali željeti", rekao je Orsina, profesor na Sveučilištu Luiss u Rimu. "Vođa ne projicira sebe kao boljeg od svojih sljedbenika, on ili ona su jedan od nas."

Ponuda glasačima Meloni na prošlogodišnjim talijanskim izborima - usmjerena na pomoć skromnim vlasnicima malih poduzeća i rezanje poreza - "vrlo je berlusconijevski program", rekao je Orsina.

Oboje čelnika imali su sposobnost oblikovati javnu raspravu putem tradicionalnih kanala ili kanala društvenih medija. Berlusconijevi televizijski kanali Mediaset omogućili su mu da dominira nacionalnim javnim prostorom dok je bio na vlasti cijelo desetljeće. Ali ti isti kanali također su bili okruženje za val desničarskog populizma koji je omogućio Meloni da napreduje iako je to bilo radi komercijalne dobiti, a ne političkog dizajna.

"Bez Berlusconija ne bi bilo Meloni"

Dovodeći postfašističke prethodnike Braće Italije današnje premijerke Meloni s margine da formiraju desničarsku koaliciju 1994. godine, Berlusconi je već pripremio uvjete da njena grupa uđe u mainstream. "Bez Berlusconija ne bi bilo Meloni", rekao je za Politico Vittorio Sgarbi, podtajnik za kulturu i bivši ministar u Berlusconijevim vladama.

Postojanje umjerene stranke desnog centra Forza Italia u trenutnoj Meloninoj koaliciji pomoglo je njezinoj krajnje desnoj Braći Italije dati izgled respektabilnosti koji ju je učinio prihvatljivom za Europu i SAD.

Unatoč paralelama, to nije bila veza bez napetosti. Meloni se 2012. odvojila od Berlusconijeve stranke Narod slobode, što je prekid odnosa koji je doveo izravno do stvaranja stranke Braća Italije. Berlusconi se 2016. suprotstavio Meloni kada se kandidirala za gradonačelnicu Rima na temelju toga što je bila trudna. Meloni to nije zaboravila.

Znao je biti i velikodušan, sve dok ona nije predstavlja prijetnju. U intervjuu za tjednik Tempi 2017. rekao je da je "uvijek cijenio njenu odlučnost, kompetenciju, intelektualnu hrabrost i analitičke vještine".

Uhvaćen kako govori da je se malo boji

No očekivao je da će ga se smatrati mudrim starijim državnikom od kojeg će tražiti savjet, a kad je Meloni stekla poziciju, odbila je pokazati automatsko poštovanje prema njemu. Njih su se dvoje često sukobljavali.

I on je volio odabirati favorite. Pozvao je Mattea Salvinija, čelnika desničarske stranke Liga, na svoje nedavno vjenčanje - i odbacio Meloni. Nakon što se pojavila na jednom od njegovih kanala s tvrdnjom da "ništa ne duguje Berlusconiju", smanjio je njezina pojavljivanja u eteru. Na dan izbora prošle godine uhvaćen je na snimci kako kaže da se pribojava Meloni.

Tijekom prošlogodišnjih izbora 46-godišnja Meloni preuzela je vodstvo desnog centra bez pomoći starog partnera. Njezina je stranka osvojila 26 posto glasova, a Berlusconijeva 8 posto kada je Italija izašla na izbore.

Činilo se da je Berlusconi to teško prihvatio, a formiranje vlade desnog centra na čelu s Meloni bilo je praćeno svađama. Posramio ju je ispadima u kojima je iskazivao podršku Putinu. Zauzvrat je njegovoj stranci dodijelila uglavnom manje važna ministarstva i odbila imenovati na dužnosti neke od njegovih favorita.

Tijekom pregovora Berlusconi je fotografiran s komadom papira na kojem je zapisao da je Meloni "prepotentna, arogantna i uvredljiva". Čak i unutar koalicije, Forza Italia se usprotivila nizu vladinih mjera, uključujući dekret protiv ravea, povećanje ograničenja plaćanja u gotovini i zelenih subvencija.

Berlusconijeva smrt ima potencijal ojačati Meloni

Malo je drugih političkih domova dostupnih zastupnicima Forze Italije ili njihovim glasačima. Sada je budućnost stranke bez njenog čelnika osnivača neizvjesna.

Iako se Meloni smatra daleko desnijom od Berlusconija, baza glasača za koju su se natjecali je ista. Mnogi pristaše Berlusconijeve Forze Italije prošle su godine prešli u Braću Italije. "Glasači desnog centra u Italiji dijele temeljni skup vrijednosti o većini pitanja i pogledu na svijet", prema Lorenzu Pregliascu iz agencije za ispitivanje javnog mnijenja YouTrend. Identificirali su najjače vodstvo na tom polju i glasali za onoga tko je to najbolje izrazio: Berlusconi prije 20 godina, zatim Salvini pa Meloni.

Salvinijeva stranka Liga loše stoji u anketama i prelazak u centar značio bi odlazak u oporbu. Unutar europske politike Forza Italia je članica skupine EPP. EU skupina u kojoj je Meloni, ECR, mogla bi se udružiti s EPP-om na izborima za Europski parlament sljedeće godine. U svom posljednjem intervjuu prošlog tjedna Berlusconi je dao svoj blagoslov savezu između EPP-a i ECR-a.

Tijekom Berlusconijevog prvog premijerskog mandata 90-ih godina Meloni je kao tinejdžerica učila svoju ekstremno desnu politiku s grupom radikalnih prijatelja u Rimu. Izrasla je u populističku lidericu koja voli da je smatraju borbenom.

Ali, poput Berlusconija, spremna je prekidati dogovore radi vlasti. U videu objavljenom nakon njegove smrti rekla je sljedeće: "Uz njega je Italija naučila da si nikada ne nameće ograničenja. Naučila je da se nikad ne smatra poraženom." Mogla je isto tako govoriti o sebi.

Pročitajte više