Politološki razgovori o odnosima Hrvatske i EU

POLITIČKI procesi i razvoj odnosa između Hrvatske i Europske unije (EU) tema su ovogodišnjih Hrvatskih politoloških razgovora koji su počeli danas poslijepodne na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u okviru proslave 42. obljetnice njegova rada.

Taj dvodnevni znanstveni i stručni skup organizirali su FPZ i Hrvatsko politološko društvo, a uvodno predavanje održala je ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Pitanje suvereniteta i njegova očuvanja jedno je od onih koja uvijek izazivaju veliku pozornost građana zemalja koje su u procesu pridruživanja EU ili su već u europskim integracijama.

S tim u vezi, istaknula je ministrica Grabar Kitarović, neosporno je da pridruživanje znači i delegiranje dijela suvereniteta na europske integracije. Ali, taj proces otvara mogućnost i nadograđivanja nacionalnoga suvereniteta za što je pak, smatra ministrica, od posebne važnosti aktivno sudjelovanje zemlje koja ulazi u te procese.

Naravno, dodala je Grabar Kitarović, taj proces traži brojne reforme za koje treba izdvojiti velika financijska sredstva, što bismo trebali učiniti bez obzira na našu kandidaturu za EU.

Jer, ustvrdila je ministrica europskih integracija, naša osnovna zadaća i želja je da Hrvatska bude uzorna europska demokracija koja će pridonositi miru u ovome dijelu Europe .

Grabar Kitarović najavila je da će 27. studenoga u Rijeci krenuti Nacionalni forum za europske integracije kojemu je zadaća da hrvatske građane što bolje upozna sa svim pozitivnim promjenama koje donosi ulazak u EU.

Kako je rekla, taj je forum zapravo mehanizam koji će omogućiti stručnu javnu raspravu o europskim integracijama a Ministarstvo europskih integracija odlučilo ga je pokrenuti s nešto skromnijim novčanim sredstvima. Planiraju se putovanja diljem Hrvatske kako bi svi hrvatski građani, a ne samo oni u velikim gradovima, doista bili dobro obavješteni o europskim integracijama, istaknula je Grabar Kitarović.

Na primjedbu profesora FPZ-a Zvonka Posavca da nema potrebne komunikacije sa stručnjacima i znanstvenicima, ministrica Grabar Kitarović rekla je da su "vrata Ministarstva svima otvorena".

Prvoga dana skupa izlaganja i rasprava bile su povezane s tri bloka tema - EU i globalne promjene u Hrvatskoj, pravne i ekonomske promjene te EU u međunarodnim odnosima i hrvatska vanjska politika.

Skup će se nastaviti razmatranjem obrazovne dimenzije odnosa Hrvatske i EU te razgovorima o demokraciji u Hrvatskoj u svjetlu kandidature Hrvatske za članstvo u EU.

Pročitajte više