Poljakinja uhićena zbog postera Gospe u duginim bojama

Foto: Handout

POLICIJA je optužila jednu 51-godišnju Poljakinju za skrnavljenje religijske slike. Žena je uhićena pod sumnjom da je vrijeđala vjerske osjećaje, nakon što se poster s likom Djevice Marije i aureolom u duginim bojama pojavio na u gradu Plocku u središnjoj Poljskoj. Poljski ministar unutarnjih poslova, Joachim Brudzinski, objavio je u ponedjeljak na Twitteru da je jedna osobna uhićena zbog “skrnavljenja Djevice Marije od Czestochowe”, piše britanski dnevni list The Guardian.

Policija joj pretražila dom i našla desetak slika Djevice Marije s aureolom u duginim bojama

Policijska glasnogovornica potvrdila je uhićenje 51-godišnjakinje zbog navodnog kršenja zakona. Žena je bila u inozemstvu, ali je po njenu povratku policija ušla i pretražila njen dom. Pronađeno je još nekoliko desetaka slika Djevice Marije s aureolom u duginim bojama.

”Crna Gospa od Czestochowe” je štovana bizantska ikona koja se čuva u samostanu u Jasnoj Gori, mjestu Svjetske baštine pod zaštitom Ujedinjenih naroda i najpoznatijem katoličkom svetištu u Poljskoj. Vrijeđanje religijski osjećaja krivično je djelo prema poljskom kaznenom zakonu, pa spomenutoj ženi, bude li osuđena, prijeti kazna zatvora do dvije godine.

Ministar unutarnjih poslova: "Nema prava na vrijeđanje osjećaja vjernika"

Brudzinski, koji je postere nakon što su se pojavili jedne noći u travnju opisao kao ”kulturalni barbarizam”, kaže: ”Priče o slobodi i ’toleranciji’ nikome ne daju za pravo da vrijeđa osjećaje vjernika”. Poljska vladajuća Stranka zakona i pravde (PiS) pokušava mobilizirati svoje birače uoči izbora za Europski parlament tako što usmjerava fokus na to da je zemlja preplavljena zapadnim liberalno-socijalnim vrijednostima.

”Suočavamo se s izravnim napadom na obitelj i djecu, sa seksualizacijom djece, s cijelim LGBT pokretom, s rodnom ideologijom. Sve je to uvezeno, ali danas zapravo ugrožava naš identitet, našu naciju, njegov opstanak, kao i poljsku državu”, rekao je prošlog mjeseca Jaroslaw Kaczynski, vođa PiS-a, u govoru svojim pristalicama.

Pročitajte više