Poljoprivredna komora: Stočarski sektor je pred urušavanjem

Ilustracija: Damir Špehar/PIXSELL

PREDSTAVNICI Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) upozoravaju da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1.5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.

Potpredsjednik HPK-a Zvonimir Širjan nakon sastanka šest sektorskih stočarskih Odbora iznio je podatak da je gubitak u stočarstvu trenutno između 1.5 milijardi i 2 milijarde kuna, a Ministarstvo je ponudilo isplatu interventne pomoći od oko 150 milijuna kuna.

"To hrvatsko stočarstvo izdržati ne može", kazao je, navodeći da Ministarstvo poljoprivrede nudi jednu lipu po jednom jajetu, a gubitak je 16 lipa po jajetu te 10 lipa po svinji. "To nije dovoljno da bi hrvatski potrošači mogli imati domaće proizvode", upozorio je.

Napomenuo je i da ako hrvatsko stočarstvo propadne, potrošači će biti suočeni s visokim poskupljenjima. "Hrvatsko stočarstvo je na koljenima, pitanje je hoće li opstati do sljedećeg proljeća", upozorio je Širjan, kazavši da je odgovornost i na Ministarstvu poljoprivrede i na ministrici.

Pozvao je premijera Andreja Plenkovića da podupre hrvatske stočare kako bi se izašlo iz ovog gorućeg problema.

Traže dugoročna rješenja

Predstavnici HPK-a su upozorili na nemogućnost daljnje proizvodnje ako resorno ministarstvo i vlada ne budu intervenirali. "Svi stočarski sektori su u problemima zbog visokih troškova. Mi više ne možemo proizvoditi i tražimo pomoć", rekao je Miško Škemple iz Odbora za konjogojstvo i Odbora sustav krava-tele. "Ako vlada želi da se zadrži stočarska proizvodnja, nužno je hitno intervenirati u kompletno stočarstvo", poručio je.

Ministarstvo nudi pomoć od 150 milijuna kuna zbog covid-situacije, kojom bi intervenirali u svim sektorima, naveo je Škemple, ocjenjujući da je to "totalno ponižavajuće prema stočarstvu". HPK traži dugoročna, a ne kratkoročna rješenja kako bi sektor stočarstva opstalo, istaknuo je.

I Igor Rešetar iz Odbora za mljekarstvo je upozorio da su "cijene stočne hrane otišle u nebo", a proizvođači su u neizvjesnosti i ne znaju kako će dalje proizvoditi. "Može se dogoditi da ostanemo bez hrvatskog mlijeka, a to onda znači da potrošači neće moći kupovati zdravo, kvalitetno hrvatsko mlijeko", kazao je. Stoga od resornog ministarstva traže, kako je rekao, konkretne mjere kako bi se pomoglo sektoru.

Za pomoć sektoru HPK predlaže kratkoročne i dugoročne mjere. Među kratkoročnim mjerama su jednokratne potpore, njihova ranija isplata - do 10. listopada - te zadržavanje kukuruza i uljarica u Hrvatskoj putem obnove robnih zaliha.

U dugoročne mjere spadaju obilježavanje domaćih proizvoda, ulaganje u obnovljive izvore energije, tj. solare, rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta, kapitalno investiranje u skladišta žitarica i preradu. Iz HPK su poručili i da će o daljnjim koracima i zahtjevima odlučivati na idućem sastanku Upravnog odbora.

Ministrica Vučković: Aktivirat ćemo sve mehanizme pomoći

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući zahtjeve HPK-a, kazala je da se sektor stočarstva suočava s udarima i tržišnim poremećajima te su i danas došli dati podršku i iskazati stav da će aktivirati sve mehanizme pomoći sektoru.

Nakon već održanog sastanka sa stočarima, na kojem je sudjelovao i predsjednik vlade, uputili smo u elektronsko savjetovanje programe potpore sektoru mljekarstva vrijedne 20 milijuna kuna, kazala je.

"Sektor stočarstva se suočava s udarima i tržišnim poremećajima te smo i danas došli dati podršku i iskazati stav da ćemo aktivirati sve mehanizme pomoći sektoru. Ispregovarali smo dodatno povećanje sredstava za dobrobit životinja u iznosu od 220 milijuna kuna, uz nove potpore, stavili smo temu stanja u sektoru stočarstva na red na Vijeću ministara EU, a u izradi je program pomoći sektoru stočarstva vrijedan 150 milijuna kuna", istaknula je Vučković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više