Poljska zaplijenila zgradu ruske škole u Varšavi

Ilustracija: EPA

POLJSKA je danas priopćila da je zaplijenila zgradu ruske škole u Varšavi i da će zgrada odsad biti u vlasništvu grada, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Zgrada je od danas u vlasništvu gradskih vlasti", rekao je glasnogovornik ministarstva Lukasz Jasina, napomenuvši da se radi o ovrsi. Rusija je smjesta osudila taj "protupravni čin" poljskih vlasti i obećala da će primjereno odgovoriti.

"To je protuzakonit čin i nasrtaj na diplomatski lokalitet i kao takav predstavlja kršenje Bečke povelje o diplomatskim odnosima", rekao je ruski veleposlanik u Varšavi Sergej Andrejev, dodavši da će Rusija odgovoriti "po načelu reciprociteta".

Policija se ogradila izjavom da je samo prisustvovala postupku zapljene.

Gradske vlasti Varšave su prije godinu dana konfiscirale rusko diplomatsko zdanje koje su proglasile "špijunskim gnijezdom". Taj je slučaj predmet sudskog spora između Rusije i Poljske koja je zgradu ponudila Ukrajini.

Radi se o zgradi na desetak katova iz 70-ih godina koju su koristili sovjetski diplomati, a koja je kasnije postala veleposlanstvo Rusije.

Pročitajte više