Poljski biskup se ispričao zbog spolnog zlostavljanja djece

Screenshot: YouTube

ROMUALD Kaminski, biskup Varšave-Prage, jedne od dviju biskupija poljskog glavnog grada, ispričao se zbog spolnog zlostavljanja u sklopu poljske Katoličke Crkve.

"Zaštitit ćemo djecu i mlade u svakom trenutku i svuda", rekao je Kaminski novinarima.

"Za mene je to prioritet. Želim se ispričati i učiniti sve da se žrtve mogu sigurno vratiti u crkvenu zajednicu i ponovno izgraditi povjerenje u nju", dodao je Kaminski.

Rekao je da se 12 slučajeva spolnog zlostavljanja maloljetnika dogodilo u njegovoj biskupiji tijekom posljednjih 26 godina. Deset slučajeva je potvrđeno, od kojih se neki odnose na mlade između 15 i 18 godina. U tri slučaja zlostavljači su predani poljskom pravosuđu. Dvojica počinitelja su osuđena.

Dokumenti o mjerama zaštite djece bit će objavljeni u svakoj biskupiji u zemlji

Biskup je također predao dokumente o mjerama zaštite djece i mladih od spolnih zlostavljanja, kao i pomoć žrtvama tih zlodjela. Ti dokumenti će biti objavljeni u svakoj biskupiji zemlje, rekla je poljska biskupska konferencija na sastanku u srijedu i dodala da će skupiti statističke podatke o spolnom zlostavljanju u sklopu Crkve, a ti podaci dosad nisu bili dostupni. Datum objave nije preciziran.

Poljska Crkva se već tijekom liturgije prije četiri godine u Krakovu pokajala zbog zločina pedofilije koje je počinilo njezino svećenstvo.

Katolička Crkva proživljava duboku krizu nakon brojnih otkrića spolnog zlostavljanja diljem zemlje. U utorak se njemačka Crkva ispričala nakon objave izvješća o spolnim napadima na više od 3600 maloljetnika u razdoblju od 1946. do 2014.

Papa Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Pročitajte više