Poljski predsjednik odbacuje kritike Moskve zbog Ukrajine

KRITIKE Moskve zbog uloge Poljske u ukrajinskoj izbornoj krizi cijena je koju Poljska mora platiti u borbi za jačanje demokracije u toj zemlji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

Kwasniewski je jedan od međunarodnih posrednika koji su posjetili Kijev nakon što su tisuće građana izašle na ulice nezadovoljne rezultatom predsjedničkih izbora 21. studenoga koje je kasnije i ukrajinski Vrhovni sud proglasio neregularnim. Drugi krug izbora ponavlja se u nedjelju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je Kwasniewskog zbog njegove izjave da bi Ukrajina bez Rusije bila bolja za Sjedinjene Države i Poljsku nego s Rusijom.

"Mislim da su riječi koje je danas izrekao predsjednik Putin, koje smatram nepravednim, cijena koju Poljska, i ja osobno, moramo platiti za sudjelovanje u rješavanju političke krize u Ukrajini... i u razvoju demokracije" u toj zemlji, rekao je poljski predsjednik.

"Očekivao sam da će moj angažman u Ukrajini izazvati reakciju i jest... To me ne brine jer znam da sam u pravu", dodao je, naglasivši da je "u interesu Rusije i Poljske da Ukrajina bude neovisna i demokratska i da u toj zemlji ne dođe do sukoba".

Pročitajte više