POLJSKI PREMIJER: I POLJSKE SNAGE U IRAKU ČUVAJU SVJETSKU SIGURNOST

Poljski premijer Leszek Miller rekao je u utorak poljskim vojnicima u Iraku da je usprkos opasnostima s kojima su suočeni, njihova misija nužna za obnovu Iraka i očuvanje svjetske sigurnosti.

U govoru pred stotinama vojnika multinacionalne divizije pod poljskim vodstvom koji djeluju u središnjem Iraku, Miller je odao počast prvom poljskom vojniku poginulom u akciji u Iraku, bojniku Hieronimu Kupczyku kojega su gerilci prošli tjedan ubili metkom u vrat.

"To je skup proces, često bolan i mnogima još nerazumljiv, ali potreban je i zato smo mi u Iraku", rekao je u govoru što ga je na poljski dan nezavisnosti održao u dijelom obnovljenoj palači kraj drevnoga Babilona.

"Mi pomažemo da se Iraku izgradi bolja budućnost i ostat ćemo sve dok nova iračka vlast ne bude mogla preuzeti odgovornost za zemlju i sigurnost građana", rekao je poljski premijer.

Prošlotjedno ubojstvo Kupczyka pojačalo je u Poljskoj raspravu o poljskoj ulozi u Iraku.

Unatoč općem protivljenju ratu, poljska je vlada podržala američku operaciju svrgavanja Sadama Huseina i od 23. rujna poljske snage predvode vojnike iz 23 zemalja u središnjem Iraku.

Miller će se u utorak u Bagdadu sastati s američkim upraviteljem Iraka, Paulom Bremerom, te s iračkim čelnicima.

Pročitajte više