Poljski premijer: Zašto bi Hrvatska trebala biti žrtva zbog Gadafija

POLJSKI premijer Donald Tusk izjavio je u intervjuu za britanski The Guardian da će se ta država zauzeti za brže širenje Europske unije na istok te da događanja u sjevernoj Africi ne smiju blokirati proširenje Unije.

"Neka mi netko objasni zašto bi Hrvatska trebala biti žrtva zbog Gadafija", pitao se u razgovoru Tusk i time najavio snažnu potporu hrvatskom priključenju Europskoj uniji.

Jake članice Europske unije, kao što su Velika Britanija i Francuska, snažno su se angažirale u vojnoj intervenciji u Libiji, zbog čega se javila bojazan kako bi događanja u sjevernoj Africi mogla usporiti proširenje Europske unije. No Tusk ističe da "događanja na jugu ne smiju biti nauštrb istoka" Europe, dodavši kako je anglo-francuska vojna akcija u Libiji još jedan primjer europske hipokrizije.

Tusk je snažno podupro i približavanje Ukrajine i Bjelorusije Europskoj uniji iako je u Bjelorusiji "i dalje na vlasti diktator (Lukašenko)", a u Ukrajini je pobijedio "povijesno nedemokratski Viktor Janukovič". "Zašto bi bilo nemoguće da zapadnoeuropske vrijednosti budu usvojene od zemalja kao što su Ukrajina, Moldavija, Gruzija ili na Balkanu", pita se Tusk. 

Poljska preuzima predsjedanje Europskom unijom od Mađarske 1. srpnja te će Hrvatska, ukoliko ne završi pregovore s Unijom do lipnja, pristupni pregovor potpisati s tom zemljom. 

Pročitajte više