Poljsko Veleposlanstvo doniralo knjige filozofskom fakultetu

POLJSKI veleposlanik u Hrvatskoj Kazimierz Kopyra uručio je danas dekanu zagrebačkog Filozofskog fakulteta Miljenku Jurkoviću donaciju knjiga poljske fundacije Semper Polonia.

Riječ je o znanstvenoj literaturi s područja polonistike, beletristici, te video materijalima namijenjenim studentima poljskog jezika i književnosti. Poljski je veleposlanik ujedno najavio i donaciju polonističkog softwarea za kompjutere, koji bi trebao biti od velike pomoći studentima poljskog jezika i književnosti.

U znak zahvalnosti za vrijedan dar poljskog veleposlanstva, Filozofski je fakultet nazvao jednu od svojih predavaonica imenom velikog poljskog književnika Adama Mickiewicza.

Studij poljskog jezika i književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu djeluje nešto manje od jednog stoljeća, podsjetio je dekan Jurković dodajući kako je 1919. utemeljen lektorat, a kao puni četverogodišnji studij djeluje od 1986. godine.

Fundacija Semper Polonia utemeljena je 1997. s ciljem pomaganja središtima poljske dijaspore u svijetu, promoviranja Poljske na međunarodnom planu te stvaranja poljskih lobija u svijetu. Počasni pokrovitelj zaklade je Predsjednik Republike Poljske, dok njezino djelovanje nadzire poljsko Ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više