Polović: Zgrožena sam lešinarenjem novinara za izjavu teško psihički rastrojene Mirjane Pukanić

JADRANKA POLOVIĆ, članica Povjerenstva za praćenje i provedbu politike ravnopravnosti spolova u medijima, reagirala je na slučaj Pukanić te je navela kako je "Mirjanu Pukanić neodgovorno držati u sigurnoj kući".

"Osjećam se pozvanom reagirati zbog načina izvještavanja hrvatskih medija o ovom slučaju te postupanja involviranih civilnih udruga. Iako oni već danima prozivaju državne institucije za proceduralne propuste, nesavjesno postupanje i kršenje ljudskih prava Mirjane Pukanić prilikom prisilne hospitalizacije te traže njihovu odgovornost, ovom prilikom željela bih ukazati na evidentnu manipulaciju od strane nekih medija te beskrupulozno i krajnje neodgovorno izvještavanje, o čemu u hrvatskim medijima nisam primijetila niti retka", smatra Polović.

Polović su, naime, šokirale snimke intervjua s Mirjanom Pukanić, nastale na dan njene prisilne hospitalizacije. "Ostala sam zgrožena lešinarenjem novinara koji se bore za izjavu žene za koju je sasvim očigledno da se nalazi u stanju teškog psihičkog rastrojstva, ali koja pruža medijima obilje pikanterija o svom odnosu s mužem", navodi Polović.

"Ova situacija, u kojoj je potpuno izostao etički kodeks prisutnih novinara primjer je ljudske neodgovornosti i bezobzirne utrke medija za novcem pri čemu poštivanje i zaštita ljudskih prava Mirjane Pukanić nisu niti malo bili predmet interesa. Ne radi se o tome da gospođa Pukanić nema pravo iznijeti svoje mišljenje u medijima i zatražiti pomoć, već o činjenici da se, gospođa, vrlo očito, nalazila u izuzetno ranjivom zdravstvenom stanju koje su predstavnici medija i civilnih udruga u tom trenutku trebali respektirati", dodaje.

 "Mirjanu Pukanić neodgovorno je držati u sigurnoj kući"

"Situacija u obitelji Pukanić vrlo je delikatna i složena u brojnim aspektima i zahtijeva odmjereno ponašanje institucija, ali i medija i civilnih udruga, koje bi u nastojanju da pruže pomoć Mirjani Pukanić i zaštite njena prava, trebale surađivati s mjerodavnima. Ako je istina da M. Pukanić ima dijagnozu reaktivne psihoze, a da je uz to i ovisnica o narkoticima (što dodatno mijenja percepciju stvarnosti i karakterne osobine), sigurna kuća u koju su je smjestile civilne udruge ni najmanje nije sigurno mjesto na kojem ona može riješiti svoje probleme. Pružanje stručne psihološke i liječničke pomoći u ovom trenutku smatram prioritetom i neodgovorno je držati gospođu Pukanić u situaciji u kojoj joj se ona ne može pružiti na pravi način. Razvod, rješavanje egzistencijalnog statusa te zaštita prava Mirjane Pukanić nešto su na čemu treba raditi u smirenim okolnostima njenog boljeg zdravstvenog stanja", smatra Polović.

"Dodatno bih naglasila stanje mlade djevojke, kćerke Mirjane i Ive Pukanića, koja je bombardirana medijskim eksponiranjem užasnih i nesvakidašnjih probleme svojih roditelja. Sve to itekako utječe na njeno psihičko stanje jer se nalazi u vrlo osjetljivim godinama, a o čemu bi mediji trebali povesti računa. Zato prenošenje poruka koje je M. Pukanić uputila svojoj kćeri putem televizije smatram apsolutno neprihvatljivim", navela je Polović, dodajući kako je ovo njeno osobno mišljenje, a ne stav Povjerenstva za praćenje i provedbu politike ravnopravnosti spolova u medijima, čija je članica.

I.M.
Foto: S.G.F.

Pročitajte više